Julens drycker

Vinterdrinkar för alla!

Servera en isig drink med smak av apelsin, enbär eller tranbär eller en värmande egg nog efter vinterpromenaden. Här är vinterns godaste drinkar, med eller utan alkohol. Ta del av våra goda recept och handla hem ingredienserna redan idag. Handla hem allt du behöver snabbt och enkelt i vår e-handel. Vi leverar till dörren hela julen. Läs mer om våra utökade hemleveranser.

Guide till julens drycker

Öl, cider, julmust … Julen och vinterns goda drycker är många, men vad passar de till och vad skiljer dem åt? Hemköps Petra Lindqvist, försäljningsansvarig för dryck, hjälper oss att välja.

Porter var länge vad vi traditionellt drack till julbordets mat, men i dag väljer vi även bland årgångsjulmust, lagrad must och gott låghaltigt och alkoholfritt julöl.

Vilka juldrycker efterfrågas mest just nu?

— Generellt sett när det gäller öl, men också cider och must, är trenden stark kring produkter som uppfattas som hantverksmässigt tillverkade med hög kvalitet.

Vad kan man tänka på när man väljer dryck?

— Det beror ju såklart helt och hållet på vilka smakpreferenser man har, men jag tycker att man ska våga prova sig fram. Till jul, då vi ofta äter väldigt fet och salt mat fungerar de flesta ölsorter eftersom beskan i ölet mildras av den feta maten. Men extra bra fungerar maltiga och syrliga öl. Vad gäller must och cider skulle jag välja de mindre söta som lagrad must eller cider.

Vad är nytt gällande must och cider?

— Cider och must har alltid haft en naturlig plats på julbordet, men även där har det börjat dyka upp nya och spännande smaker och varianter, som ekfatslagrad must och juligt smaksatt cider.

Vad är trendigt gällande öl?

— De vanligaste ölsorterna är lager och ale. Lager är ett underjäst öl och ale ett överjäst. De senaste åren har just ale varit populärt, men trenden talar för att lagerölen kommer stort, med många variationer i smak. En annan trend är spontanjäst öl, det vill säga syrligt öl och sessionöl som är öl med lägre alkoholhalt. Folkölstrenden är stark och det tycker jag är roligt för det innebär att vi kan erbjuda våra kunder ett attraktivt ölsortiment.

— I en mindre skala butiker har vi även börjat ta in lokalt producerat öl från mikrobryggerier, som Arzachel Session IPA från Omnipollo, Bonden från Hantverksbryggeriet i Västerås och Land i Sikte Lager från Nynäshamns Ångbryggeri. Inom alkoholfritt har vi Mikkeller Drink in the sun, Hallo Ich bin Mikkeller berliner weisse och BrewDog Nanny state och till jul finns Mariestads alkoholfria julöl.

Vad händer inom julmust och cider?

— Det är fortsatt de gamla klassikerna som Apotekarnes och Nygårda som syns på butikshyllorna. Men även här ser vi att ”hantverksdrycken” börjar komma, som Zeunerts julmust och Nygårdas lagrade must. Apotekarnes årsmust, som har en ny och spännande smaksättning varje år, är också en liten snackis.

article_dryck_pic.jpg