Julens bästa pyssel

Som ingen annan månad ger december oss lust att pyssla. Paket, prydnader och det där lilla extra som hör de stora helgerna till. Vi lät tre pysslande profiler inspirera oss.

Willowday, Gina Vide

Gina Vide har amerikanskt ursprung och bor med sin svensk-amerikansk-franska familj utanför Stockholm. Hon driver bloggen Willowday.net och beskriver köket därhemma som kombinerad konstateljé — det är här pysslet växer fram.

Hur beskriver du din blogg?

En blogg fylld med fantasi och kreativitet sprungen ur vardagen — sett med en internationell mammas ögon. Jag ser kreativiteten som ett sätt att kommunicera, och vill göra kreativitet tillgänglig för andra.

Hur inspireras du?

Från mitt hem som ligger mellan stad och vatten, och från alla i familjen. Jag flyttade till Sverige som vuxen och det svenska, och det skandinaviska, inspirerar mig mycket. Jag gillar att vända upp och ner och ut och in på vardagssaker och skapa något nytt.

article_pyssel_willow.jpg
1280_pyssel_vertical02.jpg

Gina Vide

Följ Gina Vides pyssel på hennes blogg Willowday.net eller följ henne på Instagram @willowdaygram

1280_pyssel_vertical01.jpg

Söta snögubbar

En hel samling snögubbar gjorda av bomullstussar är enkelt och billigt pyssel. Se Willowday.net för instruktioner.

1280_pyssel_vertical03.jpg

Virvlande snöflingor

På Ginas blogg hittar du papper i tre färger med snöflingstryck att skriva ut. Tips: Även paketet i bild är från Willowday.net

article_pyssel_diy.jpg

Pysselbolaget, Karin Schaefer

Karin Schaefer bor utanför Stockholm och driver bloggen Pysselbolaget tillsammans med sin dotter Freja.

Vilken typ av pyssel hittar man på er blogg?

Det är enkla pyssel för vuxna och barn. Oftast pysslar vi med det som vi har hemma och vi pysslar alltid tillsammans. Våra idéer kräver inte alltför mycket kunskap, utrustning eller tid. Vi gör både saker som går att använda och saker som vi bara tycker är fina. Ibland skapas det fantastiska saker som mer än gärna får stå framme och ibland blir det något som knappt ens en mormor kan tycka om...

Vad är det som gör det så kul att pyssla?

Vi pysslar alltid tillsammans. Det är i skapandet och samarbetet mellan liten och stor som magin finns, inte i sakerna vi gör. Berätta om ert luciatåg. Ett luciatåg av äggkartong är ett pyssel som många av oss har gjort, barn såväl som vuxna. Det är ett pyssel som lätt blir fint och det är roligt att göra. Och säkert finns det mesta av vad som behövs hemma. redan skåpet.

1280_pyssel_vertical04.jpg

Skapa smart

Trä upp träpärlorna på pinnar så blir det enklare att måla.

1280_pyssel_vertical05.jpg

Karin Schaefer

Följ henne på pysselbolaget.se - Enklare pyssel för vuxna och barn.

1280_pyssel_vertical06.jpg

Ett charmigt tåg

Skapa ett luciatåg av äggkartong, träpärlor, piprensare och hobbyfärg.

Karoline Jönsson, Det gröna skafferiet

Karoline Jönsson är receptkreatör och matfotograf. Hon bor i Skåne och driver kontot Det gröna skafferiet på Instagram, har varit programledare för teveprogrammet Vegorätt i SVT och hennes bok Den goda gröna julen (Norstedts) är ny för hösten. I den hittar vi inte bara helt vegetarisk julmat utan även lite pyssel.

Hur gjorde du din krans?

Jag klädde den med gran och annat grönt. Jag stoppade bland annat i murgröna för kontraster mellan barr och blad. Den murgröna jag använde mig av hade väldigt dekorativa bollar med frön som jag tyckte blev särskilt fina i denna dörrkrans, nästan som en bukett.

article_pyssel_grona.jpg
1280_pyssel_vertical08.jpg

Maffig dörrkrans

Bind en stor krans av granris och annat vackert grönt. Använd en färdig stomme eller gör en egen av böjliga kvistar.

1280_pyssel_vertical09.jpg

Härliga lussekatter

Julbak är alltid okej. Läs om Karolines supergoda lussekatter och följ henne på Instagram @gronaskafferiet

1280_pyssel_vertical07.jpg

Karoline Jönsson

Ta del av Karoline Jönsson spännande värld på gronaskafferiet.se och få massa jultips i hennes nya bok "Den goda gröna julen".