Köttbullar med potatismos, gräddsås och lingon

Tillagningstid tid: ca 45 min

1 kg potatis
1 fp lingon (225 g)
½ dl socker
3 dl mjölk
½ dl ströbröd
50 g gul lök (½-1 st)
1 ägg
ca 500 g fläskfärs
2 tsk timjan
2 msk + 1 tsk smör
2 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
300 g morötter (4-5 st)
1 kålrabbi
1 krm vitpeppar

Gör så här:

1. Potatismos: Skala 1 kg potats och skär i 2 cm stora bitar. Koka potatisen ca 15 min, tills den är mjuk.

2. Lingon: Blanda 1 fp tinade lingon (225 g) med ½ dl socker i en skål tills sockret löser sig.

3. Köttbullar: Blanda ½ dl mjölk med ½ dl ströbröd i en bunke. Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Blanda ner löken, 1 ägg, ca 500 g fläskfärs, 1 tsk salt, 1 tsk svartpeppar och 1 tsk timjan i bunken. Blanda väl och forma ca 16 köttbullar. Lägg på ett fat.

4. Smält 1 msk smör i en panna och stek köttbullarna runt om i ca 6 min på medelhög värme. Tillsätt 2 dl vispgrädde, 1 ½ dl mjölk, 1 msk kinesisk soja och 1 tsk timjan. Låt puttra under lock på svag värme ca 7 min.

5. Grönsaker: Koka upp 1 liter vatten med 1 tsk salt i en kastrull. Skala och skär 300 g morötter (4-5 st) i 1 cm breda slantar. Skala och skär 1 kålrabbi i 2 cm stora tärningar. Koka grönsakerna 4-5 min. Häll av vattnet och vänd ner 1 tsk smör.

6. Potatismos: Spara ½ dl potatisvatten och häll av resten. Tillsätt vattnet, 1 dl mjölk, 1 msk smör, ½ tsk salt och 1 krm vitpeppar i kastrullen med potatis. Mosa potatisen med en potatisstöt, slev eller använd en elvisp.

7. Servera köttbullarna i såsen med potatismoset, lingonen och grönsakerna.