Kålpudding med rårörda lingon

4 portioner
Tillagningstid: ca 45 minuter

KÅLPUDDING
1 kålhuvud ca 1 kg 
50 g smör
salt och peppar
2 msk sirap
1 msk ättika
600 g blandfärs
2 ½ dl vatten
1 tsk salt
svartpeppar

RÅRÖRDA LINGON
250 g lingon
1 ½ dl socker

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken. Smält smöret i en stor stekpanna
eller stekgryta. Lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra lätt. Ringla över sirap och ättika. Ställ åt sidan medan du blandar färsen.
3. Blanda färsen med vatten, salt och peppar. Blanda ¾ av kålen med färsen och lägg i en ugnssäker form. Täck med resten av kålen. Grädda i 175° ca 45 minuter.
4. Rör ihop lingon och socker. Ställ åt sidan.
5. Servera kålpuddingen nygräddad med rårörda lingon.