Glutenfria kanelbullar

20–25 stycken
Tillagningstid: ca 2 timmar inklusive jästid

Deg:
100 g smör
5 dl vatten eller mjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 msk hel kardemumma
14 dl mjölmix

Fyllning: 
150 g rumsvarmt smör 
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kanel

Innan ugnen: 
1 ägg till pensling
1–2 dl pärlsocker att strö på

1. Mortla kardemumman.
2. Smält smör i en kastrull. Häll på mjölken och låt den bli fingervarm, 37 °C.
3. Smula sönder jäst direkt i degbunken och rör ut den med lite av mjölken. Häll resten av vätskan i bunken och tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjölmix. Spara någon deciliter mjölmix till utbakningen.
4. Jobba degen i maskin eller förhand tills den släpper degkroken eller bänken och den känns jämn, blank och smidig. Låt degen jäsa i 20-30 minuter.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda, tillsätt eventuellt mer mjölmix. Dela degen i två lika delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop degen från ena långsidan. Skär rullen med vass kniv i ca 3 cm breda bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt på plåt eller i pappersformar.
6. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla sedan med ägg och garnera med pärlsocker.
7. Grädda bullarna i mitten av ugnen på 250 °C i 8-10 minuter.