Det här är Hemköp / Hållbarhet / Klimatberäknade recept på helt vanlig mat

Klimatberäknade recept på helt vanlig mat.
Från en matälskare till en annan.

Att laga sina favoriträtter lite annorlunda, genom att alternera några av ingredienserna – gör det verkligen någon skillnad?

Svaret är både nej och ja. Din Spaghetti Carbonara, dina köttbullar och din Boeuf Bourguignon kommer att smaka precis lika gott (eller godare) om du byter de animaliska proteinerna mot vegetariska alternativ – men när det kommer till klimatavtrycket beräknat i kg CO2 per portion kan skillnaden vara så stor som 90%.

Tillsammans med Gustav ”Jävligt gott” Johansson och det svenska forskningsinstitutet RISE har vi på Hemköp klimatberäknat och jämfört recepten för fem av våra populäraste vardagsrätter; animaliskt och vegetariskt. Jämförelserna hittar du i tabellen här nedanför, svart på vitt. Om du sedan blir sugen på att testa Gustavs galet goda recept, är det bara att klicka dig vidare via receptlänkarna.

Helt vanlig god, näringsrik och vällagad mat – bara lite grönare.

Upp till 90% lägre klimatpåverkan per måltid

Beräkningarna är genomförda av RISE (Research Institutes of Sweden) och baseras på klimatavtryck för ingredienserna hämtade från RISE klimatdatabas för livsmedel v 1.6. RISE är ett oberoende forskningsinstitut med mål att främja hållbar utveckling för svensk livsmedelsindustri.