Goda och klimatsmarta kolhydrater!

Goda, billiga, klimatsmarta – rotfrukter är lätta att gilla!
Rotfrukter odlas effektivt, ofta nära där vi bor, vilket gör att vi kan undvika långa transporter. De är billiga, tåliga och kan lagras bra. Dessutom kan de ätas färska under nästan hela året. Rotfrukter är också rika på fibrer och ger en hög mättnadskänsla. Helt enkelt lätta att gilla!

Klimatsmart källa till kolhydrater. Älskade potatis!
Potatis är vår mest klimatsmarta kolhydratkälla och fyra gånger mer klimatsmart än pasta. Dessutom kan du ofta hitta närproducerade varianter i butiken. Servera den gärna med skalet på! Då minskar du svinnet samtidigt som du behåller maximalt med näring.

Svenska kolhydrater! Närproducerat och klimatsmart.
Närproducerat och klimatsmart. Klimatvinnaren bland kolhydraterna är potatisen. Oftast närproducerad dessutom! Ett annat klimatsmart alternativ är våra svenska matgryn. Du kan se det som ett lokalt alternativ till ris med 10 gånger lägre klimatpåverkan. Svenska kolhydrater bidrar dessutom till ett levande lantbruk i Sverige. Alla matgryn är bra för hälsan och med sina långsamma kolhydrater håller de dig mätt länge. Byt ut riset till mathavre eller sväng ihop en kornotto istället för risotto! Matgryn passar också bra i matiga sallader, i bakningen och i granolan.

Ta del av vårt stora sortiment av rotfrukter i butik och på hemköp.se

Handla här

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete? Klicka här

Innehållet är framtaget tillsammans med och kvalitetssäkrat av forskningsinstitutet RISE. RISE har mer än 25 års erfarenhet av matens klimat- och miljöpåverkan längs med livsmedelskedjan. RISE har utvecklat en klimatdatabas med klimatavtryck för livsmedel, med syftet att öka kunskapen om matens påverkan och minska klimatavtrycket från livsmedelskonsumtionen.