Köttbullar med gräddsås

6 portioner
Tillagningstid: 1-2 timmar

KÖTTBULLAR
1 kg blandfärs
1 liten gul lök
1,5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk salt
1 tsk kryddpeppar, mald
1 dl ströbröd

GRÄDDSÅS
1 st gul lök
1 st ansjovisfilé
1 l utspädd kalvfond
1 msk maizena
lite spad från pressgurka och rårörda lingon
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 100°.
2. Köttbullar: Skala och mixa löken med lite av grädden i en matberedare. Blanda lökmixet med resten av grädden, mjölken, salt, peppar och ströbröd.
3. Blanda i färsen och blanda noga. Var försiktig så att smeten inte bildar trådar, då blir köttbullarna hårda och sega.
4. Rulla köttbullar och lägg dem på en oljad plåt. Häll någon msk vatten på plåten eller använd ångfunktionen på ugnen. Grädda köttbullarna tills de satt sig, ca 15 minuter. Kläm på dem med två fingrar, om de inte känns alltför lösa inuti är de klara.
5. Stek sedan köttbullarna i rikligt med smör och olja. Servera med potatis eller potatismos, gräddsås, lingon och pressgurka.
6. Gräddsås: Skala och hacka löken. Fräs den i en stor kastrull med lite olja.
7. Hacka ansjovisen och tillsätt den. Slå på kalvfond och reducera tills hälften återstår. Slå på grädden och koka ytterligare 10-15 minuter.
8. Red av såsen med cirka 1 msk maizena majsstärkelse utblandat i lite vatten. Koka upp.
9. Mixa lätt med en stavmixer och sila såsen genom en finmaskig sil. Smaka till sist av med spad från pressgurka och lingon samt salt och peppar