Asiatiska kycklingbollar i kokossås

4 portioner
Tillagningstid: 30 minuter

4 port valfritt ris/gryn
1 purjolök
3 msk neutral olja
Ca 500 g kycklingfärs
1 ägg
½ dl strödbröd
2 vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
1 lime
1 fp kokosmjölk (250 ml)
1 ½ dl mjölk
1 msk kinesisk soja
1 msk honung
½ tsk sambal oelek
250 g broccoli
1 fp körsbärstomater (250 g)
1 fp hackad mandel (60 g)
 
1. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.
2. Finhacka 1 purjolök. Hetta upp pannan med 1 msk neutral olja och fräs purjon i 5 min på medelhög värme. Lägg purjon åt sidan.
3. Kycklingbollar: Blanda ca 500 g kycklingfärs med 1 ägg, ½ dl ströbröd, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk ingefära, saften från 1 lime, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar i bunken. Forma 12 stora bollar med blöta händer och lägg dem på en skärbräda/fat.
4. Hetta upp pannan med 2 msk neutral olja och stek bollarna på medelvärme i ca 7 min.
5. Slå på 1 fp kokosmjölk (250 ml) och 1 ½ dl möjlk i pannan med bollar. Tillsätt den stekta purjolöken, 1 msk kinesisk soja, 1 msk honung och ½ tsk sambal oelek. Låt allt puttra i 5-6 min.
6. Koka upp 1 liter vatten i kastrullen. Skala stammen och skär 250 g broccoli i bitar och buketter. Koka broccolin i 3 min. Halvera 1 fp körsbärstomater (250 g). Blanda den kokta broccolin med tomaterna i skålen.
7. Strö 1 fp hackad mandel (60 g) över kycklingbollarna och servera med riset/grynen och grönsakerna.