Lasagne med varmrökt lax & spenat

4 portioner 
Tillagningstid: 40 minuter

4 msk smör
¾ dl vetemjöl
1 liter standardmjölk
1 fp riven ost (150 g)
2 krm vitpeppar
1 purjolök
1 fp bladspenat (450 g)
3 vitlöksklyftor
1 fp färska lasagneplattor (200 g)
Ca 400 g varmrökt lax
1 bit rödkål (400 g)
1 ½ msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
 
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Bechamelsås: Smält 3 msk smör i kastrullen, vispa ner ¾ dl vetemjöl till en kräm. Fortsätt vispa och tillsätt 1 liter standardmjölk. Låt koka upp, vispa då och då. Tillsätt ½ fp riven ost (75 g), ½ tsk salt och 2 krm vitpeppar.
3. Fyllning: Strimla 1 purjolök. Krama ur vätskan ur 1 fp tinad bladspenat (450 g). Smält 1 msk smör i pannan. Tillsätt purjon, spenaten och 3 pressade vitlöksklyftor. Fräs på medelhög värme ca 3-4 min. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar.
4. Lasagne: Ta fram 1 fp färska lasagneplattor (200 g). Bryt sönder ca 400 g varmrökt lax i små bitar och lägg på ett fat. Varva lasagneplattorna med bechamelsåsen, spenaten och laxen. Börja och sluta med bechamel. Toppa med ½ fp riven ost (75 g). Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.
5. Sallad: Strimla 1 bit rödkål (400 g) fint (gärna med osthyvel). Blanda rödkålen med 1 ½ msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
6. Servera lasagnen med rödkålssalladen.