Lisa vet vad man gör med resterna från grillen och uteköket

När det inte finns något recept och man helt utan press kan ta av vad man har hemma och bara slänga ihop något blir det konstigt nog oftast godare än något som krävt planering, inhandling och flera timmars matlagning. För Lisa är det en självklarhet att inte slänga mat. Oftast blir det en ny rätt av resterna dagen efter. Aldrig åker mat i papperskorgen och i komposten hamnar bara skal och kaffesump - inget man kan äta. Lisa har 5 smakrika tips som gör att man börjar älska rester.

1. Kött kan ofta bli lite trist i smaken av kylskåpet. Jag brukar strimla ned det och lägga i en marinad på soja, ingefära och sesamolja direkt då det blir gott när det står under natten i marinaden. Sen är det bara att ta fram köttet och toppa en sallad, nudelsallad eller lägga på mackan som ska med till stranden.

2. Grillade grönsaker mixar jag ihop till en god röra med lite vinäger och olja som kan blir en dipp eller en god röra till grillad korv, kyckling eller vitkål. Eller så kanske det regnar dagen därpå och då får man en jättegod pastarätt för många genom att blanda röran med nykokt pasta och parmesan.

3. Jag är ju en pizzatok som många vet. Jag lever med tron att allt kan serveras på ett bröd eller en pizza. Jag bakar pizza i ugnen i uteköket eller i grillen med en pizzasten och det som är så bra är att man kan slänga på gårdagens korvrester, mozzarella/tomatsalladen som blev över eller sillen från lunchen åker på en pizza med västerbottensost och gräslök.

4. Fisk kan nog vara det knepigaste att ta tillvara på. Om jag grillat någon vit fisk så kokar jag potatis och blandar med fisk, olivolja, vitlök och timjan. Det blir en jättegod röra som man kan ha på rostat bröd dagen efter, kallas brandade på franska.

5. Kycklingrester hackar jag ned och blandar med en majonnäs och kryddor som curry, rökt paprikapulver, spiskummin och koriander. Antingen serverar jag det på en macka, sallad eller toppar tortillas med röran och lite snabbpicklad rödlök.