Lisas smarta sommarskafferi

Lisas skafferi är fullproppat med konserver med bönor och linser som kan rädda en potatissallad eller bli till en matig röra tillsammmans med kycklingfiléerna. Hon gillar när tillbehöret får ta mer plats än köttet eller fisken. Favoriterna är även svenskt matvete, quinoa, glasnudlar och massa oliver, pickles och nån burk pesto som alltid står på lut i skafferiet för att dryga ut, smaksätta eller bli en spontan förrätt.

- Jag serverar kyckling, kött och fisk som ett tillbehör till själva tillbehöret. Fokus ligger på grönsakerna, rörorna och brödet istället för på köttet. Jag ger fanken i att det låter pretto och anpassat till dagens hållbarhetstänk men det är ju så jag alltid har tänkt. Jag gillar ju mest bröd, potatis och goda röror som man kan kladda med vid bordet, säger hon och skrattar.

Hon serverar sällan en hel köttbit per person på en tallrik. Och om hon grillat en biff strimlas den antingen ned i en sallad eller fylls i ett bröd med någon god röra. Och iblanda serverar hon köttet i mindre bitar som man delar på och tar för sig av kött, sallad och röror ”familystyle” på bordet.

- Barnen älskar det, blir ju lite som en ”plockig” middag vilket de flesta barn gillar. Jag tycker det både är ett trevligare sätt att äta och att det är ett mer hållbart sätt att tänka är ju för fanken ett väldans plus”:

Lisas mat-trolleri-tips

1. Den kokta färskpotatisen kan enkelt bli en god sallad. Dryga ut linser eller bönor, gör en god vinägrett med olja och vinäger, en klick majonnäs eller yoghurt och hacka ned lite oliver eller kapris. Vänd ned stora salladsblad som du river i bitar, kålblad eller andra grönsaker som man kan fylla ut med och på så sätt få lunch dagen efter på stranden.

2. Den grillade biffen för 4 blir enkelt en nudelsallad som kan få åka med på picknick dagen efter. Strimla biffen och blanda med glasnudlar, böngroddar på burk, soja och en klick chilipasta från kylen. Släng ned lite krispig sallad eller finstrimlad kål också som håller sig i salladsslungan eller kylen i evigheter.

3. Tomatsalladen kan bli ett perfekt snack på grillade brödskivor med vitlök och basilika.

4. Persikor, melon och annan sommarfrukt kan man slänga på grillen och servera toppad med smulad feta, mozzarella, ricotta eller riven parmesanost.

5. Ha alltid bröd hemma! Antingen i skafferiet eller i frysen. Det godaste som finns är att ta fram pita eller gammalt surdegsbröd och lägg på grillen med lite olja. Blir som en egen rätt toppad med grönsaker, skinka, grillad fisk eller korv.

6. Har man inget bröd hemma, ja då får man baka ett snabb-bröd. Jag gör mitt på mjöl, yoghurt och bakpulver - ett riktigt höjdarrecept som är enkelt och funkar med yoghurt, filmjölk, mjölk, gräddfil eller crème fraiche. Ta vad som finns hemma.

7. Fläskkarrén kan istället för att helgrillas skäras i tärningar och träs på spett tillsammans med korv, paprika, lök eker någon annan grönsak från kylen.

8. Späd sommarkål överdoserar jag under sommarmånaderna. Det finns alltid hemma. Den håller sig i evigheter och är så otroligt gott att lägga på grillen och toppa med något krämigt som till exempel gräddfil och hackad gräslök.