Start / Hållbarhet / En godare aktör / Lokala samarbeten / Hemköp Hedemora

Hemköp Hedemora samarbetar med Röda Korset och kommunen för minskat matsvinn

Målet är så klart att inte ha något svinn alls, men tills dess är det mångåriga samarbetet med Röda Korset ett upplägg som alla vinner på. "Det känns bra att ge bort det vi inte kan sälja, i stället för att det slängs" säger Terese Awén, butikschef, Hemköp Hedemora. 

I över 15 år har Hemköp Hedemora samarbetat med Röda Korset på orten. Tre gånger i veckan kommer personal från organisationen för att hämta varor som av olika anledningar inte kan säljas. Exempelvis produkter med kort datum eller där förpackningen gått sönder. Varorna blir sedan till matpåsar som delas ut till behövande i Röda Korsets Hus. Förutom det positiva med att varorna kommer till användning, minskar det också butikens sophantering. 

- Röda Korset är en organisation med bra och tydliga rutiner som det är lätt att samarbeta med. De som hämtar mat från oss är så gott som alltid samma personer. De vet vad de ska göra och är lätta att identifiera med sina röda västar och namnskyltar, säger Terese. 

Ytterligare ett uppskattat samarbete med Röda Korset är när personer knutna till organisationen kommer och bjuder på mat från sitt hemland. Ingredienserna kommer från butikens matsvinnsdonation och tillagas sedan på Röda Korsets Hus. Terese berättar: 

- Besöken sker en tisdag i månaden och är jätteuppskattade av våra kunder. Extra välbesökt är det bland pensionärerna som handlar hos oss, eftersom vi samtidigt har pensionärstisdag. Hittills har vi fått smaka mat från Ukraina, Turkiet, Pakistan och Uganda och nu senast från Iran. Tyvärr är det ju allt fler idag som har svårt att få ekonomin att gå runt. Då känns det bra att stödja en organisation som Röda Korset så att de får visa upp sig och berätta vad de kan hjälpa till med. 

Hemköp Hedemora har också nyligen startat upp ett samarbete med kommunen där man två gånger i veckan skänker mat till Vasaskolan som ligger i närheten. Samarbetet är en del i ett större projekt där flera skolor i andra kommuner i Dalarna ska erbjuda skolelever frukost och mellanmål, där syftet med initiativet är att ge eleverna en bättre start på dagen innan sin första lektion. 

- Vi vet att det finns många barn som inte äter frukost och kanske fler barn som väljer att äta frukost om man kan göra det tillsammans med sina vänner. För oss känns det extra roligt då vi vet att det som blir över hos oss kommer till användning på ett bättre tillfälle. 

- Det är viktigt att de samarbeten butiken inleder är välorganiserade. Förutom de avtal som båda parter skriver på är det viktigt att se till att man har bra rutiner. Vi har till exempel en bestämd plats där vi ställer varor som ska skänkas. Att hjälpa andra ska inte kännas som en extra arbetsuppgift för personalen, säger Terese. 

Fyra glada medarbetare står vid ostdisken i en Hemköpbutik i Hedemora