Start / Hållbarhet / En godare aktör / Lokala samarbeten / Hemköp Hudiksvall

Hemköp Hudiksvall donerar mat för att hjälpa ekonomiskt utsatta 

När covidperioden startade 2020 inledde Hemköp Hudiksvall ett samarbete med Röda Korset. Ett samarbete som innebar att kunder som var oroliga för smittan kunde ringa in eller lämna sin beställning i en speciell postlåda utanför butiken. Butiken plockade sedan ihop beställningen som Röda Korset levererade till kunden. Nu har butiken utvecklat sitt samarbete ytterligare med Röda Korset och donerar mat till personer som har svårt att få ihop ekonomin. 

Hur startade detta initiativ? 
- Vårt samarbete började under covid då Röda Korset hjälpte till att leverera mat till personer som inte ville utsätta sig för smitta genom att besöka butiken. Med anledning av covid och en skenande prisutveckling blev flera i samhället arbetslösa och fick svårare att få ekonomin att gå ihop. Röda Korset kontaktade flera olika aktörer på orten om ett matkasseprojekt, där Röda Korset samlar in matvaror för att kunna erbjuda behövande matkassar, säger Carina Hermansson, Butikschef. 

Vad innebär samarbetet? 
- Alla varor som vi inte kan sälja lägger vi undan till detta projekt. Det är inget fel på varorna utan det kan vara fula förpackningar, någon skada på förpackningen osv. Dessa produkter kommer Röda Korset och hämtar en gång per vecka. 

Hur känns det att kunna bidra på ett sådant sätt? 
- Vi i butiken känner att det är viktigt att kunna bidra till en bättre vardag för en familj eller någon som verkligen behöver hjälp. Det känns fint att vi kan göra detta, säger Carina. 

På bilden nedan syns Linda Hermansson, Katarina Törnblom och Linda Norgren.
 

 

Tre glada kvinnliga medarbetare står vid fruktdisken i en Hemköpbutik i Hudiksvall