Start / Hållbarhet / En godare aktör / Lokala samarbeten / Hemköp Nacka Forum

Hemköp Nacka Forum erbjuder arbetsträning till personer med funktionsvariationer 

För fyra år sedan tog Mathias Eriksson över som ny butikschef för Hemköp Nacka Forum. Sedan två år tillbaka har butiken ett samarbete med organisationen Nytida, som går ut på att människor med funktionsvariationer får chansen att arbetsträna i butiken. 

Mathias Eriksson har över 30 års erfarenhet från butiksarbete och berättar att han tidigare i sin yrkeskarriär har haft erfarenheten att olika samarbeten kan vara väldigt tidskrävande. 

- Jag har tidigare känt att tiden inte riktigt funnits, men de senaste åren har jag känt mig mer öppen för det. Det kanske har med åldern att göra, konstaterar han. 

När organisationen Nytida hörde av sig för drygt två år sedan kring möjligheten till arbetspraktik för personer med funktionsvariation välkomnade Mathias Eriksson frågan med öppna armar. 

- Många personer med en funktionsvariation hamnar vid sidan av arbetslivet och just här i Nacka vet jag att det är svårt att hitta ställen att praktisera på. Jag kände att vi kunde hjälpa till. 

En del av arbetsgruppen 

Nytida finns uppdelat i Nacka Nord och Nacka Syd och de olika grupperna kommer tisdagar och torsdagar till butiken. Väl i butiken är Mathias noga med att praktikanterna får en bra erfarenhet. 

- Varje gång är det mellan 8-10 personer här över dagen. De är med och frontar varor i ett par timmar och äter lunch tillsammans med oss. Alla får dessutom varsin tröja vilket gör att de känner en stolthet och delaktigthet, vilket jag tycker är en självklarhet att de ska få känna, säger Mathias och forsätter: 

- Jag har en filosofi att oavsett om man är en teamchef, städare eller kommer från Nytida så ska alla bli behandlade på samma sätt. Det här är deras kontakt med arbetslivet, så det är viktigt att vi ger de en bra upplevelse. 

Utöver samarbetet med Nytida har Hemköp Nacka Forum även ett samarbete med Misa, som är ett företag som hjälper ungdomar med funktionsvariationer att komma in i arbetslivet. Två personer från Misa har fått anställning hos butiken. Mathias Eriksson är stolt över butikens olika samarbeten och uppmanar andra butiker att leta upp liknande möjligheter. 

- Jag är övertygad om att varje kommun har företag som arbetar med personer med funktionsvariationer - sök upp dem! Det finns bara win-win i att stötta den typen av organisationer och det blir inte så mycket jobb som man kanske kan tro. Energin man får tillbaka av att se glädjen hos de som får praktisera hos oss är värt allt och jag tycker fler ska ta sig möjligheten att hjälpa till på liknande sätt. 

Tre glada medarbetare på Hemköp står vid kyldisken i en Hemköpbutik i Nacka Forum