Start / Hållbarhet / En godare aktör / Lokala samarbeten / Hemköp Rydebäck

Hemköp Rydebäck donerar frukt och grönt för minskat matsvinn 

Hemköp Rydebäck i Helsingborg har startat ett samarbete med den lokala skolan för att minska sitt frukt- och grönt svinn. Detta genom att donera frukt och grönt som inte kan säljas och som annars skulle ha kastats. Det gör att butiken minskar både kostnaderna för sophämtning men också att eleverna på skolan får extra frukt och grönt för att orka hela skoldagen. Win win helt enkelt! 

Hur startade detta initiativ? 

- Det började med att skolan tog kontakt med oss. De frågade om det fanns möjlighet att få frukt och grönt av oss som ändå skulle slängas. Vi tyckte det lät som en toppenidé! Vi räddar mat samtdigt som barnen får fler alternativ på matbordet eller till en extra god mellis. Samtidigt sparar vi pengar då vi inte behöver fylla våra sopkärl. Vi har fått ner våra sopreturer från cirka 800kg i veckan till cirka 300kg i veckan och detta gör att vi sparar ca 400kr i veckan, det blior mycket pengar på ett år! Dessutom har vi blivit duktigare på vår egen svinnhantering. Exempelvis genom att vi inte beställer varor som inte säljer och har bättre koll på produkterna. Sedan vi startade arbetet har vi även ökat andelen på frukt och grönt rejält.

Hur går samarbetet till? 

- Samarbetet funkar så att varje morgon när vi rensar i frukt och gröntavdelningen så samlar vi det som ska till skolan i bananlådor. Det kan vara kantstötta äpplen, gul lime, bananer som är svarta i stjälken, bruna champinjoner eller passionsfrukt som ser sämre ut. Sådant som många kunder tror är gammalt, men som egentligen är som bäst vid just det utseendet. Men framför allt så är det väldigt mycket i korg/påse som skolan får. 1 kilos påsar med äpplen där ett äpple ser tråkigt ut, lika så avokado, clementiner, apelsiner, plommon etc. Sådant som kunderna inte vill betala för men där stora delar av innehållet fortfarande håller kvalité. Allt detta donerar vi till skolan.  

Hur känns det att kunna bidra på ett sådant sätt? 

- Det känns bra i hjärtat att göra en bra sak för miljön och för barnen. Det har till och med blivit en rolig arbetsuppgift tycker många i personalen. Vi alla tjänar på det och det hade varit kul om fler ville ta efter. Det kostar ingen tid, sparar pengar och gör barnen glada. Win win helt enkelt! 

- Det kommer in väldigt många kunder och föräldrar från byn som berättar hur de verkligen uppskattar vad vi gör för skolan och barnen. . 

- Kökspersonalen på skolan är superduktiga och gör tex smoothies, bananpannkakor, fruktsallader, grytor osv. Vi har samarbete genom Instagram och där kan man se nästan varje dag vad skolan gjort av frukten och grönsakerna vi gett dem. Det är alltid lika spännande att se vad dem lagat. 

Har ni några planer på att utveckla samarbetet? 

- Ibland så skickar vi andra saker till dem. Sådant som snart går ut ur datum, som vi inte får sälja men som är fullt ätbart. Men till största delen är det frukt och grönt, vilket är det viktiga tycker vi. 

 

 

En glad manlig medarbetare står vid fruktdisken i en Hemköpbutik i Rydebäck
En glad manlig medarbetare står vid fruktdisken i en Hemköpbutik i Rydebäck