Start / Hållbarhet / En godare aktör / Lokala samarbeten / Hemköp Västerås City

Hemköp Västerås City - "Det handlar inte om att ge bort dåliga grejer, utan att ta hand om det som inte går åt." 

Magnus Persson, butikschef Hemköp Västerås City, gillar inte att slå på stora trumman och basunera ut hur "godhjärtad" butiken är. Samarbetet med Stadsmissionen ser han främst som ett upplägg som båda parter vinner på. "Det handlar om både medmänsklighet och miljötänk". 

Hemköp Västerås Citys samarbete med Stadsmissionen har pågått i drygt ett år. Tre till fyra gånger i veckan kommer personal från organisationen och hämtar varor som butiken inte kan sälja. Varorna samlas på ett bestämt ställe i butikens frukt - och gröntkyl och väljs ut av ansvarig på respektive avdelning. Magnus berättar: 

- Eftersom det ofta handlar om varor med kort datum är det viktigt med täta upphämtningar. Det är också viktigt att komma upp i sådana volymer så att de som hämtar tycker det är värt att komma till butiken. Annars faller samarbetet lätt. 

När det gäller val av samarbetspartner tycker Magnus att det är viktigt att välja en organisation man känner sig trygg med och där man vet att det man skänker kommer till de som verkligen behöver hjälp. Som med Stadsmissionen. Där delas varorna från butiken upp i kassar som sedan skänks till behövande. 

Hemköp Västerås City skänker också med jämna mellanrum varor till Ukraina, säger Magnus. 

- Det är en kontakt till oss som själv kör ner en buss till Ukraina. Då försöker vi hjälpa till med artiklar som exempelvis våtservetter och barnmat. 

-Att ta vara på butikens svinn är helt enkelt en bra sak som gynnar alla, såväl människan som miljön. 

En glad manlig medarbetare i en Hemköpbutik i Västerås