Fixa egna genvägar

Att vara matälskare innebär tyvärr inte att man alltid har obegränsat med tid i köket. De flesta dagar är som bekant vardagar, och många måndagar handlar det mer om att få maten på bordet än att dra ut på stunden vid spisen. Men det finns såklart knep för att få det bästa av två världar.

Sväng ihop ett halvfabrikat

Att ha ett paket fiskpinnar eller ett par fryspizzor hemma har räddat många trötta middagsfixare, men ett hemlagat halvfabrikat smäller nog ännu högre. Gör det enkelt för dig och laga dubbelt, när du ändå håller på. Blir det lasagne på söndag? Gör två och frys in den ena. Kokar du chili halva helgen? Gör en jättesats och frys in hälften i portionslådor, så har du middag eller lunchlåda när det kniper. Världsmästarkocken och matälskaren Mathias Dahlgren preppar gärna när han hinner:

”På landet händer det att jag lagar extra och stoppar i formar, kanske en bolognese eller grönsakssoppa. Sånt som är lätt att tina och värma, och som kan rädda vilken midddag som helst.”

Laga tillsammans

Preppa den kommande veckan med några andra matälskare! Bjud över ett gäng likasinnade och gör storkok tillsammans. En enorm currybas, kanske, som kan pimpas med tofu och grönsaker? En tomatsås som kan bli bolognese, pizza eller lasagne? Eller kör in ett gäng kycklingar i kvarterets största ugn! Att laga mat tillsammans är absolut stökigt, men också väldigt roligt. En skön genväg till lite färdiglagat i veckan. Men håll det enkelt! Mathias Dahlgren vet vad som är viktigast:

”Att dela en måltid, att göra något tillsammans, det behöver inte vara så avancerat. Mötet är ju huvudsaken, stunden vid lägerelden eller köksbordet.”

Fler genvägar till enklare middagar och massor av goda tips från Mathias Dahlgren hittar du här, i en artikel om hur du pusslar med halvfabrikat, och här, där vi tittar in i mästerkockens skafferi. Lycka till med vardagarna!