I Mathias skafferi

Mystiska burkar, kikärtor och feferoni – vi tittar in världsmästarkocken Mathias Dahlgrens skafferi (och gläntar på dörren till kylen). Vad klarar han sig inte utan?

Gillar du att fylla skafferiet? Göra egna inläggningar etc?

”Nja, det händer att jag lägger in någon gurka eller kokar någon syltburk och gör ett litet lager. Men inte så våldsamt mycket. Jag gillar dock att gå i roliga affärer och köpa inläggningar och sånt som jag inte riktigt har koll på.”

Så du har hela skafferiet fullt av mystiska burkar?

”Ja, jag älskar att gå i mindre matbutiker med ett spännande utbud. Jag åker gärna till Skärholmen och köper med mig massor av goda grejer. Det är roligt att köpa sånt som jag inte riktigt vet vad det är! Sen åker jag hem med kanske någon inlagd kål som jag inte kan göra själv.”

Vad tar du med dig mer hem? Vilka är dina favoriter?

”Feferoni, kål, inlagd paprika och lök brukar åka ner i korgen. Och libanesiskt bröd, sånt jag kan lägga i frysen. Svamp gillar jag att ha hemma, om någon annan plockat den, så det tar jag gärna. Hallon, bär av olika sorter är alltid bra att ha.”

Och förutom feferoni, vad finns alltid i ditt skafferi?

”Såna tetror med baljväxter har jag alltid hemma. De är faktiskt godare än de jag kokar själv! Bönor, kikärtor, lite linser. Sen är det det vanliga, pasta och mjöl och gryn, lite basgrönsaker och lök, vitlök. I kylen finns det oftast ägg och parmesan. Och smör.”

Har du något halvfabrikat som alltid finns hemma?

”Färdig smördeg. Gud, så jobbigt att ställa sig och göra det själv! Och fiskpinnar. Och ofta ligger en burk surströmming i skafferiet på landet, men den är det inte så många av mina vänner som vill dela. Så det är nog min mest mystiska burk.”