Fler goda dagar med Mathias Dahlgren / Pussla med halvfabrikat

Pussla med halvfabrikat

När Mathias Dahlgren lagar mat utanför restaurangköket ligger fokus på vad som är gott – och bara på det. Att laga mat från grunden har absolut sin tjusning för världsmästarkocken, men det har ett bra halvfabrikat också.

”Jag har aldrig varit främmande för att köpa en falukorv. Halvfabrikat, konserver och frysvaror är som all annan mat – är den bra, så är den bra. Betala lite mer för falukorven så är den ännu bättre, som Jokkmokkskorv, den är otrolig.”

I Sverige lägger vi mindre tid på matlagning för varje år som går, och att ha svårt att hinna med är snarare status än pinsamt – ändå vill vi gärna äta gott sju dagar i veckan. Hur löser man det, om man är en matälskare som inte har oceaner av tid?

”Se halvfabrikaten som en god pusselbit. En smart lösning till din middag. Det kan fortfarande vara en jättegod potatisgratäng, bara att någon annan har gjort den. Eller öppna en burk ärtsoppa och pimpa den med lite mejram och senap, ät den med en god smörgås. Det är en hel middag. Och en god sådan.”

Pussla ihop en middag!

Testa husman: ”Fryst pyttipanna är toppen att ha hemma, finns i vegovarianter nu också. Den behöver hottas till lite med Dijonsenap och en skvätt grädde, sen är middagen klar. Stekt ägg och rödbetor till för den som vill.”

Öppna en burk: ”Gulaschsoppa på burk har fin smak, men inte så rolig konsistens. Jag använder den lite som en sån thailändsk grytbas, fast husman. Addera potatis och grönsaker i lite större bitar och låt dem koka med, så har du snart en toppenmiddag. Har du några köttrester från tacos eller liknande, så får de såklart också åka med. Servera med en klick gräddfil och kanske en god öl.”