Orka grilla!
Pepp från en världsmästare

Alla älskar grillat, visst, men älskar verkligen alla själva grillandet? Vi frågade Mathias Dahlgren, världsmästarkock och genvägsspecialist, hur man närmar sig elden utan prestationsångest.

Grillat är godast, och särskilt på våren. Men hur vågar man ens sätta igång med något som känns mer materialsport än matlagning?

– Tittar man på ett grillprogram för mycket, med sån american barbecue från Nashville med glaze här och glaze där, ja, då blir man så TRÖTT till slut och tänker att "om jag inte gör sådär, så blir det inte bra" och så struntar man i det, för man orkar ju inte.

Exakt! Och så blir det knappt grillad korv, för man varken orkar eller törs! Men om man ändå vill, någonstans djupt därinne?

– Då gäller det att hitta sätt som fungerar för dig. Grilla sånt som du klarar av! Vissa saker är ju lättare att grilla än andra – grilla dom!

Så jag ska bara grilla korv? I sotiga bröd?

– Nä, du behöver ju inte ge upp helt. Använd ett klämhalster! Om du ska grilla sparris till exempel, så lägger du sparrisen i halstret, och då kan du kontrollera grillningen perfekt. Du kan faktiskt lägga allt i halstret, det underlättar. Korvarna också!

Men mina grannar har en sån megagrill och håller på med hel kyckling med någon burk i och bakar paj och jag vet inte allt. Jag känner mig dum.

– Det är inte utrustningen som är grejen! Strunta i vad alla andra gör och hur det ser ut i alla tidningar. Gå till dig själv och gör något du själv trivs med på grillen. Och köp ett klämhalster! Du orkar grilla.