Ut och njut!
Snabba matsäckstips från ett proffs

Om man lyckas fånga ett par lediga timmar i vårsolens glans, hur kommer man då snabbt ut med något gott under armen? Vi frågade såklart Mathias Dahlgren, världsmästarkock och genvägsspecialist.

Solen skiner, fåglarna kvittrar, vi vill ut i det gröna, men fort! Vilken mat tar vi med oss utan besvär?

– Har man åkt skidor eller vandrat i fyra timmar, visst, då är det fint att komma fram och göra upp en eld och laga mat över öppen låga. Men om det handlar mer om att ha med sig något gott och bara komma iväg – ja, då tycker jag inte man behöver göra det så svårt för sig.

Så inte full campingutrustning om du bara går runt knuten?

– Nej, det känns lite fånigt. Kaffe kan ju räcka och en liten burk med något sött i, en kexchoklad eller ett par frysta bullar, bara man kommer ut. Det är ju själva utflykten eller promenaden som är huvudsaken.

Men om man vill ha något litet matigare med sig? Och vägrar steka fler pannkakor?

– Då tycker jag att du ska göra en soppa och ta med den ut. En soppa och smörgås i den lilla ryggsäcken, det räcker väldigt långt. Eller gör som norrmännen och testa pölse i termos! De har alltid med sig wienerkorv ut på tur. Sex stycken korvar i en termos, det är ju perfekt.

Är det viktigt att äta ute? Eller är det bara vi nordbor som blir knäppa efter den långa vintern?

– Det finns ju en känsla när man tar sig ut i luften, och söker upp någon plats där det finns en eld. Man behöver inte ens känna varann, men när man sitter där vid elden så är det ju någon form av mänsklig gemenskap.

Så man behöver inte göra en Pinterest-picknick, med rutig duk och hembakad baguette?

– Det sociala är ju det centrala, mat som funkar att ta med sig och att dela. Då blir det en bra stund ute, oavsett om det är frysta bullar eller en trerätters i korgen.