En gryta är den ultimata rätten.

Markiz Tainton har starka smakminnen från barndomens marockanska grytor, omsorgsfullt lagade av mamma. Det var långa stunder vid matbordet och måltiderna blev ofta en fest med många rätter och gäster. Markiz ärvde kärleken till mat, som i sin tur nu spiller över på de egna barnen. ”Jag vill att de ska lära sig uppskatta smaker och våga testa allt."

Markiz Tainton växte upp i ett vitt tegelhus med röda knutar i Västerås. Området heter Norra Gryta, något som skulle visa sig vara lite lustigt med tanke på vad som med tiden skulle bli Markiz absoluta favoriträtt att laga. Familjen är stor och med en syskonskara om sju var det sällan tyst.

Matbordet var en plats där alla samlades och måltiderna ofta en fest med många maträtter och gäster. Det var stunder som Markiz såg fram emot.

När hon flyttade hemifrån började hon själv att utvecklas som matlagare.

— Jag kom till Stockholm och saknade maten som den hade smakat därhemma. Jag ville laga mammas grytor så som de hade smakat under min uppväxt, men jag fick inte till det. Det var frustrerande. Jag trodde att jag hade fått med mig den matlagningen med mina gener men jag kunde tydligen inte laga den med samma precision.

Markiz ringde mamma Choumicha därhemma i Västerås. Vad behövdes för att laga lika bra?

Markiz gick igenom alla moment i olika recept med sin mamma över Skype.

— Jag började också med samma vanor som mamma alltid hade haft. På fredagar brukade hon storhandla, och det tillsammans med en kompis. Jag gör nu detsamma med min bästis.

Markiz tar också med sin bästis till små smultronställen att handla mat på, precis som hennes mamma gjorde med sin väninna.

Det var under de där matlagningsstunderna med mamma på Skype som Markiz fann sin egen matpassion. Ju bättre smakerna möttes, desto härligare kändes det. Efter tre år av receptsamtal var det Choumicha som i smyg anmälde Markiz till teveprogrammet ”Sveriges Mästerkock”, något som Markiz beskriver att hon aldrig skulle ha sökt till själv. Men när produktionsbolaget hörde av sig om en audition, blev hon intresserad.

— Jag såg inte mig själv som någon som skulle tävla i matlagning, men jag drevs av att utmana mig själv.

Markiz tackade ja och landade på en tredjeplats i programmet 2014. Helt plötsligt fanns ett kvitto på att hon faktiskt kunde laga mat. Året därpå släpptes kokboken ”I köket med Markiz” med marockansk mat som den röda tråden. Numer är Markiz frekvent i köket i TV4:s ”Nyhetsmorgon” och jobbar heltid med mat.

— Men kock är inte vad jag kallar mig själv. Jag säger hellre matinspiratör. Jag vill hjälpa människor över tröskeln och få dem att känna att det inte är svårt att laga mat. Grytor är så bra att börja med! Det är enkelt, du behöver inte bry dig så mycket om att du ska skära råvaror i perfekt form. Plus att grytor nästan lagar sig själva. Därför älskar jag just grytor, man kör ner allt i kastrullen och sen låter man det koka ihop och när jag lyfter på locket så är det som att grytan säger: ”Hej, hallå där hungriga du!”

Det marockanska köket är uppbyggt kring ett välfyllt matbord, och lergrytan — tagine — står i fokus.

— Det är den ultimata rätten. Den frigör tid. Vill man äta vällagad mat och ändå umgås med sin familj, lägger man tjugo minuter på prepp när man kommer hem från jobbet. Låt barnen vara med! Sedan kan man göra annat när grytan puttrar på spisen. Nästa dag kan man lägga till andra råvaror eller skapa nya rätter med grytan som bas. Man kan också lätt tänka på sitt matsvinn genom att använda grönsaker som hänger på sista svängen, som en ledsen morot, säger Markiz och ger dottern Liora, 2, en tomatklyfta.

"Jag älskar grytor, det är så enkelt, de lagar sig själva!"

Markiz vill uppmuntra sina döttrar att smaka och vara delaktiga i matlagningen. Liora älskar mat och hennes favoriträtt är, kanske något otippat för en 2-åring, räkor marinerade i vitlök och chili.

— Hon får äta det vi äter, punkt, och hon äter det mesta. Min barnmorska gav mig ett sådant bra tips: ”Låt barnet smaka något 21 gånger. Om barnet fortfarande inte tycker om det efter det, så släpp det.”

Markiz ambition är att hela familjen ska mötas över måltider, och att maten ska vara skapad från grunden med bra råvaror. Och precis som under hennes egen uppväxt finns det alltid tillräckligt med mat för att duka fram en extra tallrik eller två om någon vän skulle komma förbi.

Markiz beskriver sin matlagning som rustik.

— Jag lagar alltid med smaken i fokus. Det som gör att mat smakar gott är att du ger den kärlek och låter den få ta sin tid. I den tid vi lever nu ska allt vara så perfekt. Men maten smakar inte bättre för att du har en designad gjutjärnsgryta eller dyra knivar. Jag har proffsknivar, men också enklare knivar. Det är inte knivarna som definierar min matlagning, de är bara redskap.

Över huvud taget klarar man sig bra utan dyra verktyg, tycker Markiz. De kan snarare begränsa en ovan matlagare. Men ordning och reda i köket är viktigt, slår Markiz fast.

— Köket är verkligen vårt hems hjärta. Här har var sak sin bestämda plats. Köket är också det rum som är mest välstädat. Däremot kan jag lätt glömma bort var jag har lagt mina vigselringar!


Markiz Tainton
Familj: Maken Kevin, personlig tränare, och barnen Liora, 2, och Sade, 8 månader.
Bor: Solna.
Favoritkrydda: Spiskummin.
Tre råvaror som alltid finns hemma: Citron, tomat och koriander.