Marocko – Grytornas magiska hemland.

Markiz Taintons familj härstammar från Marocko, ett land som genom historien varit tummelplats för många kulturer och folkslag. Här har berber, romare, turkar och andra matkulturer från mellanöstern bidragit till att skapa ett mångfacetterat och spännande kök, fullt av smakrika kryddor från världens alla hörn.

Staden i Markiz hjärta.

Vid de mäktiga Atlasbergens fot ligger Marrakech, Marockos kanske mest kända stad med anor ända från 1000-talet. Här älskar Markiz Tainton att botanisera runt bland god mat och kryddblandningarna som sätter smak på grytorna hon serverar. Mycket av inspirationen till kokboken ”I köket med Markiz: marockansk magi” kommer härifrån, och det är här hon fyller upp kryddförrådet.

– Här går jag till lokala kryddhandlare och ber dem blanda en färsk Ras el hanout. Det är blandningen som passar till allt. Ras el hanout innehåller ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, koriander, kryddpeppar, saffran, muskot och kryddnejlika. Sedan brukar jag också passa på att köpa stora vackra uppläggningsfat med färgglada mönster. Bara att se dem gör mig sugen på att laga mat. Fina fat ger liv åt alla slags maträtter, till skillnad från vita tallrikar.

Välkommen till medinan.

I kärnan av Marrakech finns medinan – staden innanför murarna. I ett virrvarr av smala gator och återvändsgränder pågår ständigt ett myllrande folkliv, och med det kommer också maten som inspirerar Markiz i henne egen matlagning.

– Det jag älskar med Marrakech är bullret i medinan, den gamla stadsdelen som omges av en mur. Varje liten gata här har ett bageri och en liten moské. Det är så härligt att vakna med doften av nybakt bröd i näsborrarna. Stånden i medinan serverar mycket grillat, och jag äter gärna de marockanska köttspetten ”mechui” till lunch. De smakar fantastiskt. Men om det är något jag inte lämnar medinan utan att ha ätit, så är det tagine med couscous. Det är verkligen smaken av Marocko för mig och har varit en stor inspiration för mig i min matlagning.