Ny lagstiftning kräver att allergener nämnda i EUs allergenlista* ska framhävas i ingrediensföreckningarna. Lagstiftningen gäller från den 13 december 2011 och ska vara fullt genomförd 13 december 2014. Det innebär att det under denna period kommer att finnas produkter med tydliggjorda allergener och andra produkter där tillverkaren ännu inte hunnit införa förändringen.
Tydliggörandet sker genom att ingående allergena ingredienser avviker från resten av texten i ingrediensförteckningen genom fet stil, understrykning eller liknande. Observera att det endast är allergenerna på EUs lista som framhävs. Det kan finnas andra ingredienser i produkten som kan ge allergi- eller överkänslighetsreaktioner. Läs därför alltid noga ingrediensförteckningen.
* Följande livsmedelsgrupper finns i bilaga 2 i EG 1169/2011 och ska alltid anges i märkningen:
- Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt, kamut eller korsningar mellan dem)
- Kräftdjur
- Ägg
- Fisk
- Jordnötter
- Sojabönor
- Mjölk, laktos
- Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt och Queensland
- Selleri
- Senap
- Sesamfrön
- Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
- Lupin
- Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)
Även produkter utvunna ur ovanstående ingredienser ska anges, till exempel jordnötsolja och sojalecitin.
Så här kommer vi på Axfood att märka våra egna märkesvaror, t ex Garant och Eldorado
Alla ovanstående allergener och produkter utvunna ur dessa kommer att strykas under i våra ingrediensförteckningar. Även de allergener som står under: ”kan innehålla spår av” kommer att strykas under. Under en övergångsperiod kommer det att kunna se olika ut på våra förpackningar. Kom ihåg at det ändå alltid är ingrediensförteckningen som gäller, oavsett om orden är understrukna eller inte.