Martina Haags 6 tips för mer feel-good i vardagen
Bjud hem folk! Mysträna! Dubbla det goda! Martina Haag har blivit något av en doktor i feel-good. Här är hennes bästa tips för att må bättre och ha det mycket roligare i vardagen.
Martinas supergoda mandelmassekaka
1. Handla tvärtom – Det blir roligare i matbutiken – och i livet – om du går mot strömmen. Oftast plockar vi varorna så som de kommer i butiken, med till exempel grönsaker och frukt innan mejeri. Ömtåliga päron, dyra hallon och känsliga sparrisar hamnar underst i vagnen. Ovanpå balanserar vi ost, pasta och köttfärs så att de inte ska skada avokadon därnere – innan allt krossas av mjölkpaketen. Tar du varvet i butiken åt motsatt håll möter du dessutom trevliga människor, nu ansikte mot ansikte.
2. Fixa ett uthärdligt barnkalas – Jag vet att mitt lilla barn vill ha födelsedagskalas, men att ha hundra speedade ungar som springer runt, runt och skriker rakt ut, det lockar inte. Gör så här: (1) Det ska vara uppstyrt som tusan, så barnen inte blir frihetsgalna och rusar hit och dit och bara vrålar. (2) Bjud lika många barn som antal år ditt barn fyller. En ettåring tycker att en likadan gäst räcker perfekt. Att bjuda hela dagiset till tvååringens kalas blir bara hysteriskt. (3) Ett barnkalas bör vara max två timmar, eller det är i alla fall precis vad jag pallar med. Skriv lämnings- och hämtningstiden noga på inbjudan.
3. Ät med din tonåring – Att äta ihop har ju alltid varit en självklar del av livet, så varför kan det plötsligt kännas omöjligt att få till en vanlig middag utan att behöva skrika ”Släpp mobilen och kom nerför trappan i år! Nu äter vi!”. Efter åratal av empirisk forskning har jag dock kommit fram till följande: (1) Få din tonåring att vara med och laga maten genom att låta hen bestämma vad som ska lagas, som till exempel vietnamesiska vårrullar. (2) Välj plockig mat, som sushi, tapas eller tacos där alla är med och hackar och grejar runt matbordet. (3) Låt tonåringen välja matlagningsmusik och dissa inte valet. (4) Fråga inte ”Vad har du gjort idag då?”. Det känns som ett förhör. Berätta istället vad du gjort idag så kommer kanske resten automatiskt. (5) Har tonåringen en kompis hemma, låt denna vara med. (6) Låt aldrig pappa dra dåliga vitsar som han sedan garvar jättehögt åt. (7) Prata inte om hur gullig tonåringen var som barn. Gå absolut inte och hämta fotoalbumet för att visa kompisen hur söt tonåringen var som liten.
Martinas kryddiga majssoppa
4. Dubbla det goda – Ska du laga och äta en god efterrätt – fastna inte i att göra allt så nyttigt som möjligt, då blir det bara ett straff. Ät gott och njut! Dubbla det goda, är en av mina efterrättsfilosofier. Testa att dubbla de goda ingredienserna i ett recept, som grädden eller mandelmassan i min Mandelmassekaka till exempel.
5. Spring och sms:a samtidigt – Vill du springa utan att hata löpning? Spring så långsamt att du kan sms:a samtidigt. Gör löprundorna till något mysigt. Skaffa också en löparkompis som gör att du kommer iväg och som du kan prata med medan ni springer. Då blir det ett roligare inslag i vardagen som du kan tänka dig att upprepa. Gör det ännu mysigare och belöna dig själv efteråt med en Dillomelett eller en Så-här-långt-har-jag-aldrig-sprungit-macka.
6. Låt vänner laga maten – Vi krånglar ofta till det när vi ska bjuda hem folk. Vad hände med: ”Hej, vill du följa med hem och käka?” Nu bygger vi upp sådan stress med fullproppat i almanackan så det är som ett världskrig inombords trots att man bara ska bjuda hem några vänner. Gör det bara – och så märker du hur bra det blir! Börja med att bjuda hem alldeles för många vänner på en tisdag. Får du ångest över vad du ska laga? Involvera gästerna i matlagningen (Pizza, någon?) eller håll det enkelt. Säg att det blir majssoppa och macka om du vill. Det är ju umgänget vi vill åt.
Läs mer om Martinas mysträning.