Mathias Dahlgrens 5 bästa tips till hemmakocken

Gör som stjärnkocken Mathias Dahlgren – använd sunt förnuft i köket. Men låt dig också inspireras av hur man jobbar med planering och organisering i ett restaurangkök. Preppa din matlagning och laga smart, så kommer matlagningen att ta mindre kraft och vägen till fler goda dagar blir kortare.

1. Organisera. ”Genom att ha ordning i köket och på dina ingredienser, kan du både spara tid och pengar – och dessutom minska ditt matsvinn. Ställ de matvaror som har kortast utgångsdatum längst fram i kylen och skafferiet, så slipper du glömma bort saker som sedan måste slängas. En tumregel är att det är okej med hårda paket i skafferiet, medan de som innehåller ”mjuka ingredienser”, som socker och mjöl, är bättre att hälla upp i burkar med lock, då slipper du läckande påsar – vilket också ger mindre kladd i köket.”

2. Preppa. ”Vissa moment i matlagning kan vara både tråkiga och tidskrävande. Är det något du stör dig extra på varenda gång du ska göra det, kanske att hacka vitlök, riva ingefära eller ost, så förbered det momentet och bunkra upp rejält vid ett och samma tillfälle. Riv till exempel en massa parmesan på en gång och häll upp i en burk med lock. Vitlök går bra mixa med olja, som du kan använda som smaksättning när sedan du vill att det ska gå fort. En annan tidssparare är att hacka och steka en massa gul lök, som du fryser in i små påsar. Bara att tina upp och lägga ner i stekpannan när du exempelvis ska göra en tomat- eller köttfärssås.”

3. Fixa en bas. ”Rester är allmänt något underskattat, men du kan också jobba med att planera resterna. Koka exempelvis lite extra ris när du ska äta en rätt med ris som tillbehör. Då har du en bas till en ny måltid dagen efter, som till exempel för en nasi goreng. Kokta ägg, potatis, nudlar eller ugnstekt kött är andra saker som blir en bra bas att snabbt bygga vidare en måltid på – till exempel för att göra en äggsallad, nudelwok eller pytt i panna.”

4. Gör dig av med hinder. ”Se till att de stapelvaror och kryddor du ofta använder finns på plats. Jag brukar till exempel alltid kolla min pepparkvarn innan jag sätter igång att laga mat, så jag inte behöver tappa tid och energi för att fylla på den – med kladdiga fingrar – mitt i matlagningen. Så frustrerande.”

5. Skaffa dig kunskap – och öva. ”Läs – eller titta – på. Det har ju aldrig funnits så stort utbud för att lära sig laga mat som i dag, hela nätet är ju fullt av kunskap och rörliga bilder. Men teori i all ära, det handlar om att öva, öva, öva. Man lär sig främst genom att testa saker rent praktiskt. När du väl har kommit på hur matlagning funkar öppnas en helt nu värld.”