Mathias Dahlgrens genvägar till fler goda dagar

Rynkar du på näsan till halvfabrikat och konserver? Gör inte det! "Det är synd att det finns så mycket skam och press kring matlagning" säger stjärnkocken Mathias, känd också för att som enda svensk ha vunnit den prestigefyllda och mytomspunna kocktävlingen Bocuse d'Or.

Mathias har full förståelse för att det kan vara knepigt att prioritera matlagningen vareviga dag. Mathias tycker att man ska släppa pressen och använda de smarta genvägar som faktiskt finns. ”Ha inte dåligt samvete om du inte lagar allt från scratch”, uppmanar han.

– Det är okej att fuska lite! Vi kockar lagar inte heller all mat från grunden hemma, vem har tid att alltid koka egen buljong? En buljongtärning kan ju verkligen vara en räddare i nöden även för mig, säger Mathias.

Men hur ska man göra om man vill servera god och varierad mat utan att lägga ner en massa tid och ork på vardagskvällarna?

– Satsar man på bra konserver har man en bra bas hemma, menar Mathias, som inte heller tycker det är fel att utgå ifrån halvfabrikat när man fixar käket hemma. Tänker man smart blir det ganska enkelt att få till guldkant på vardagsmaten. Ett av hans tips för att få till en quick-fix-middag är att använda en köpt färdiglagad matvara och matcha den med färska ingredienser. Till exempel genom det Mathias brukar kalla för att ”förädla ett halvfabrikat”.

Kan du ge ett par exempel på hur man ska tänka?

– Du kan till exempel pimpa en färdig thaicurrybas med massor av goda grönsaker och färska örter.

Ett annat av Mathias tricks för att få till en matig middag är att komplettera en gulaschsoppa på burk med en näve rotfrukter, potatis och lök, plus toppa den med färsk persilja. Vips, så har den färdigköpta soppan blivit en mer rejäl och smakrik måltid. Och med din egen stil!

Mathias tipsar om krossade tomater, saltgurka, sardeller, tonfisk, sylt, oliver, torkad frukt liksom nötter och frön som några bra basvaror att ha hemma skafferiet. De har lång hållbarhet och kan finnas ”alltid redo”. Satsa också på några schyssta smakhöjare, som till exempel torkade kryddor, misopasta, buljongtärningar, honung och olika sorters vinäger.

Och ha gärna färsk chili hemma, säger Mathias.

– Lägger man till schyssta råvaror till ett halvfabrikat, får man ändå en personlig touch på sin rätt.