Minska svinnet och klimatpåverkan

Krokiga grönsaker smakar lika bra. Minska matsvinnet!
Form och utseende spelar ingen roll för klimatet, då är det insidan som räknas. Mogen och fläckig frukt och grönt har oftast mest smak och fungerar extra bra i bakning och matlagning.

Mer tips för hur du minskar svinnet hemma hittar du här.

Innehåller räddade råvaror. Ett klimatsmartare val.
Att slänga mat är dåligt för både plånbok och klimat. Planera dina matinköp, gör en matsedel utifrån råvarorna du redan har hemma och ät upp allt du lagar. Gör inte mer mat än du behöver, och frys in eller servera rester som en buffé!

Riv och frys in överbliven ost!
Hårdost har ett högt klimatavtryck eftersom det går åt så mycket mjölk (ungefär 10 liter/kilo) för att göra ost. Tänk därför på att ta vara på hela ostbiten, så att inga småbitar slängs i onödan.

Ta hand om bröd som blir över: Gör skorpa, krutong eller toast
Vi slänger jättemycket bröd i Sverige. Kan du inte äta upp allt bröd du har hemma, så frys in det som inte går åt. Så kan du enkelt få färskt bröd varje morgon och samtidigt hålla nere din klimatpåverkan.

Pannkakor ikväll? Välj ett bäst-före-datum som räcker för dig!
Bäst-före-datum säger inte när en produkt har blivit dålig, utan är det datum fram till vilket producenten kan lova oförändrad kvalitet. Smaka, lukta och titta på maten innan du slänger den. Låt näsan bestämma! Ska du äta maten snart kan du välja varor med kort bäst-före datum. På så sätt hjälper du både butiken och planeten att minska matsvinnet och blir en klimathjälte!

Ta del av vårt stora sortiment och börja planera dina köp i butik och på hemköp.se

Handla här

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete? Klicka här

Innehållet är framtaget tillsammans med och kvalitetssäkrat av forskningsinstitutet RISE. RISE har mer än 25 års erfarenhet av matens klimat- och miljöpåverkan längs med livsmedelskedjan. RISE har utvecklat en klimatdatabas med klimatavtryck för livsmedel, med syftet att öka kunskapen om matens påverkan och minska klimatavtrycket från livsmedelskonsumtionen.