Det här är Hemköp / Hållbarhet / Matsvinna mindre!

Matsvinna mindre!

Vi slänger ungefär 45 kg mat per person och år. Det är förstås på tok för mycket. Det luriga är att vi sällan märker när det händer.

När man står där och rensar kylen på gammal mjölk och skrumpen potatis så känns det ju inte så hemskt. Inte som att man slänger mat. Och ändå är det just det som händer. Ska vi komma åt matsvinnet måste vi lära oss att tänka annorlunda – innan maten förvandlas till något som vi glatt rensar ut. Därför har vi här samlat våra bästa svinntips, som sparar både mat och slantar. Tillsammans kan vi se till att god mat äts upp, inte slängs!

PS. På Hemköp jobbar vi såklart också med att minska svinnet i våra butiker. Det kan du läsa mer om här!

Tio svinntips

 1. Vilken mat slänger vi mest hemma? Mjukt bröd. Ett enkelt sätt att minska svinnet är att redan från början skiva och frysa in hälften. Lägg halva limpan i brödkorgen och halva i frysen. Mjukt bröd tinar snabbt – är det riktigt bråttom så stoppar du bara skivorna i brödrosten.
   
 2. Färska örter som du köper hem i kruka kan vara svåra att hålla liv i. Använd det du ska på en gång och frys in resten, kanske som örtsmör? En god kryddolja är också enkel att få till, och förlänger livslängden på både basilika och koriander.
   
 3. Hör du till dem som får panik av brunfläckiga bananer? Skynda till frysen! Slanta bananer som du inte hunnit äta upp och frys in dem innan de blir bruna, så har du frukt till smoothies, pannkakor och vego-glass sen. Inget svinn, bara vinn.
   
 4. Mjukt bröd över? Om du inte vill frysa in det kan du laga en italiensk brödsallad, panzanella, med tomater och basilika. Eller testa att göra en engelsk brödpudding – mycket godare än det låter! Eget ströbröd fixar du också enkelt och snabbt i mixern.
   
 5. Svinnventera mera! Ja, alltså, inventera vad som finns hemma innan du går och handlar, så minskar du risken för matsvinn. Det är en riktig insats för både plånboken och klimatet. Kanske vågar du testa veckomeny också?
   
 6. Vissen sallad? Släng den inte! Trött sallad och mjuka rotfrukter blir som nya efter ett par timmar i iskallt vatten. I Sverige slänger vi 45 kg mat per person varje år. Att rädda salladen eller moroten är ett klimatkliv i rätt riktning.
   
 7. Massa små rester, men inget som räcker till en hel middag? Dags för wrap, bowl eller omelett! Det mesta går att slänga in i ett tortillabröd och vika ihop till en wrap, eller toppa ris och pasta med det du hittar i kylen och gör en hemsvängd bowl. Omelett är en annan räddare i nöden, när du behöver skapa en måltid av en halv kokt potatis, två skivor falukorv och en deciliter majs.
   
 8. Vi svinnar otroligt mycket kaffe i Sverige, kanske för att det är godast varmt och så glömmer man sin kopp och sen går det en stund och sen… Men om du samlar dina kaffeslattar i isbrickan så kan du svänga ihop en otrolig iskaffe sen istället. Skaka med valfri mjölk och njut.
   
 9. Trött på familjens matsvinn? Inför en ”ÄT SNART”-hylla i kylen! Samla allt som behöver ätas de närmaste dagarna på en plats, så missar du inget som ligger och gömmer sig längst in mot väggen.
   
 10. Blir salladen i salladspåsen blöt och vissen innan du hunnit äta upp den? Lägg ner ett ark hushållspapper i påsen så suger det åt sig fukten! Och du slipper slänga sallad – inget matsvinn, bara vinn.