Fler goda dagar med Tommy Myllymäki / Minimera matsvinnet med Myllymäki

Minimera matsvinnet med Myllymäki

Rester borde få ett uppsving och förtjänar respekt, tycker stjärnkocken Tommy Myllymäki som växte upp i ett hem där all mat togs om hand. Överbliven mat funkar dessutom susen som bas för att snabbt svänga ihop en lunch eller middag i ny skepnad.

Även om Tommy Myllymäki är en av Sveriges absolut mest prisbelönta kockar och har jobbat på flertalet stjärnkrogar, så fungerar rester lika bra som vilken finmat som helst när det vankas middag i hans eget kök. Redan i barndomsköket hemma i Katrineholm fick Tommy med sig av sin mamma att man inte skulle slänga mat.

– Så för mig är det helt normalt att laga mat på överblivna grejor, jag har ju vuxit upp med sådan mat, säger Tommy.

Tommy och hans fru har samma vardagspussel att lösa som vilken trebarnsfamilj som helst, så smarta knep för snabba middagar behövs även hemma hos en proffskock.

– Vi äter till exempel gröt ganska ofta till frukost. Blir det över brukar jag återanvända gröten till matigare pannkakor, en perfekt god och mättande middag i all hast.

Ett annat smart matsvinnstips är att göra om överblivna middags- eller lunchslattar till en modern pytt, eller använda i en matig bowl med ris eller nudlar som bas. I hemmaköket behöver allt inte vara perfekt menar Tommy.

– Små kantbitar av grönsaker, som ändarna på en gurka eller morot eller stammen på en broccoli, är ju helt onödigt att kasta. De smakar ju lika bra som resten av grönsaken, även om de inte är lika snygga. Ta vara på allt som går att äta på råvaran tänker jag!

Att tänka ett steg före och laga lite mer för att ha planerade rester är ett annat av Tommys tips. Och rester efter helgens festmat kan bli en kanonstart på veckan.

– Ska du bjuda på en god biff en lördagskväll, laga lite mer kött så kan du spara kött som blir över och göra en asiatisk biffsallad på måndagen.

Tre matsvinnstips från Tommy

Fixa direkt! Rester handlar inte bara om mat som blivit över. Mycket av det vi slänger när vi tillreder mat har massor av smak i sig. Till exempel räk- och kräftskal. Eller morotsblast, som blir otippat gott om du blancherar den. Men vänta inte med att ta hand om svinnet, utan gör något av det på en gång, poängterar Tommy.

– Har du skalat ett kilo räkor, så frys inte in skalen utan koka en buljong på studs. Annars blir inte det av!

Skaffa en plan! Mycket av den mat vi slänger har glömts bort i kylen eller frysen. Men det går att undvika om du skaffar dig en idé om vad du ska laga direkt när du köpt en råvara. Har du ett storpack av köttfärs och tänker frysa in hälften – strunta i det. Fundera istället ut vad du ska göra med det på en gång. Investera lite tid och laga två rätter samtidigt. Gör till exempel köttbullar på hälften och köttfärssås på resten.

– Sen kan du frysa in den ena rätten och tacka dig själv för en färdig middag en stressig dag längre fram i månaden.

Spara smaker! Även små överblivna saker i köket går att återanvända. Har du bara använt en halv vitlöksklyfta så lägg den i lite olja och vips, så har du en god smaksättare som kan användas till exempel i en salladsdressing. Chili, svamp och färska örter går utmärkt att torka för att bunkra upp med i skafferiet, om man inte tror att man kommer använda upp allt man köpt hem på en gång.