Vid mjölkproteinallergi har kroppen utvecklat antikroppar mot en eller flera av de 20-talet proteiner som finns i komjölk.
Komjölksproteinallergi och mjölkallergi är två ord på samma sak.
Tänk på att laktosfritt inte är mjölkfritt! I laktosfria produkter har man tagit bort laktosen (mjölksockret), som är en kolhydrat. (Läs mer under fliken om laktosintolerans.) När man är mjölkproteinallergisk är det proteinerna man inte tål och dessa finns kvar i de laktosfria produkterna.
Mjölkproteinallergi är relativt vanligt hos små barn, men i de flesta fall växer det bort. Enligt Livsmedelsverket kan så många som 7 % av barnen i Sverige ha mjölkallergi.
Symptom
Symptomen varierar, men vanligt är kräkningar, diarré, viktnedgång, hösnuva och hudutslag. Reaktionen kan komma omedelbart efter man fått i sig mjölkprotein, men kan även dröja flera dagar beroende på vilka symptom man får.
Diagnos
Diagnos på mjölkproteinallergi ställs tillsammans med en läkare och görs genom att mjölken tas bort helt ur kosten och sedan återinförs. Om symptomen kommer tillbaka vet man att man är allergisk. Detta kan behöva göras flera gånger. Ofta tar man också blodprover och gör hudtest.
Kosten
Genom att äta mat som är helt fri från mjölkprotein blir de allra flesta fria från symptom. Även en mycket liten mängd kan ge svåra reaktioner. Mejeriprodukter från ko, men även från get-, får- och buffelmjölk måste undvikas då proteinerna i dessa produkter liknar proteinerna i komjölken. Mjölk finns även som ingrediens i många vanliga livsmedel, därför måste man läsa noggrant på ingrediensförteckningen. Läs mer under fliken ”Livsmedel och ingredienser med/utan mjölk”.
Det kan vara bra att få råd av en dietist eftersom det ofta innebär stora förändringar vid inköp och tillagning av mat.