Moules frites med chorizo

4 portioner
Tillagningstid: 30 minuter

1 kg blåmusslor
3 msk + 1 msk olivolja
2 chorizo, skivade
3 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
2 dl crème fraiche
4 finhackade vitlöksklyftor
1 dl finklippt bladpersilja
½ tsk sambal oelek
4 portioner pommes frites

1. Lägg nätet med musslorna i iskallt vatten en timme så att de släpper ifrån sig eventuell sand. Skrubba musslorna och ta bort skägg. Släng alla musslor som inte stänger sig när du bankar dem lätt mot bänken.
2. Stek chorizon i lite olja under omrörning på hög värme. Häll på vin, vatten och crème fraiche. Låt koka upp (så här långt kan soppan förberedas).
3. Blanda vitlöken med persiljan och hacka ytterligare så att smakerna blandas.
4. Höj temperaturen så att vätskan stormkokar. Lägg i persilje- och vitlökshacket samt de sköljda musslorna i kastrullen med chorizon. Lägg på ett tättslutande lock och koka tills musslorna öppnat sig, ca 5 minuter. Skaka kastrullen emellanåt.
5. Kasta musslor som inte öppnat sig och undvik att hälla upp soppan då det kan finnas sand i botten av kastrullen. Smaksätt med sambal oelek och servera med bröd.