Nötter kan idag ingå i vår kost på många olika sätt. Orsaken till att de har ökat i popularitet är troligen för den goda smaken samt för dess många näringsmässigt positiva egenskaper. Nötter är förutom vitaminer och mineraler och proteiner, även rika på de omättade fettsyrorna, vilka kan sänka halten av det onda kolesterolet och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Tyvärr har nöten även den negativa egenskapen att den kan ge upphov till allvarliga reaktioner hos den som är allergisk. Därför måste den som producerar livsmedel ha mycket god kontroll över hanteringen av nötter. EU har gjort en lista över vilka allergiframkallande ämnen som alltid måste anges på förpackningen om de förekommer i egen form eller produkter gjorda därutav, t ex oljor. Där finns åtta nötter listade; mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel och macadamianöt.

Man tror att ca 15-18 % av den vuxna svenska befolkningen reagerar mot nötter, många i samband med björkpollenallergi (då oftast hasselnöt, valnötter eller mandel). Nötallergi växer inte bort, utan består livet ut.

Släktskap
Nötterna hör ihop i olika botaniska familjer. Till exempel hör valnöt och pekannöt till samma familj. Detta innebär att är man allergisk mot den ena kan man även reagera mot den andra. Man kan vara allergisk mot nötter från olika botaniska familjer, men inte nödvändigtvis. Det är ovanligt att man är allergisk mot alla nötter, ofta finns det någon nöt man tål.

Jordnöten är inte en nöt, utan en baljväxt. Är man allergisk mot jordnötter kan man därför tåla andra nötter och tvärtom. Läs mer under fliken ”jordnötsallergi”.

Muskotnöt och sheanöt är inte släkt med nötter. Inte heller kokosnöten är en nöt utan en palmfrukt.

Symptom
Symptomen varierar, men kan vara från huden, mag-tarmkanalen, luftvägarna och även ge allergiska (anafylaktiska) chocker.


Kosten
Nötter kan förekomma i de flesta livsmedelsgrupper. Ibland där man inte anar att de finns. Därför måste man alltid läsa noggrant på ingrediensförteckningen. Några exempel på produktgrupper där nötter ofta ingår är; flingor (müsli), bröd, kakor, godis, choklad, vegetariska rätter, orientaliska rätter, efterrätter, såser (typ pesto och liknande) och fyllningar av olika slag.

Mandel finns förstås i mandelmassa och även i marsipan, men i andra liknande bakmassor kan det istället vara aprikoskärnor blandat med mandel.

Vid lösviktsförsäljning av t ex bröd, nötter och godis kan hanteringen aldrig bli helt säker ur allergisynpunkt. Är man väldigt allergisk bör man därför undvika den typen av produkter.

De flesta allergena ämnen som finns i nötter är värmestabila. Det innebär att man reagerar mot dem även om de är upphettade.