Stek med hasselbackspotatis, gräddsås & picklade trattkantareller

4 portioner
Tillagningstid: ca 1 ½ timme

STEK
1 kg nötstek
salt och svartpeppar
1 msk smör
1 gul lök, delad i klyftor
1 morot, skalad o delad i bitar
1 buljongtärning
5 dl vatten
5 enbär
2 lagerblad
1 timjankvist

GRÄDDSÅS
Buljongen från koket
3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé

PICKLADE TRATTKANTARELLER
300 g trattkantareller
1 dl rödvinsvinäger
2 dl socker
3 dl vatten

HASSELBACKSPOTATIS
4 medelstora potatisar
1 msk smör
salt och svartpeppar

1. Rör ihop socker, vinäger och vatten tills sockret har löst sig. Lägg i svampen och koka 10 min. Låt kallna.
2. Salta och peppra steken. Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om tillsammans med grönsakerna. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen, krydda med timjan, enbär och lagerblad. Stek tills termometern visar 75º.
3. Sätt ugnen på 175°
4. Tvätta potatisen och skär tunna snitt i den, pensla med smör, salta och peppra.
Ugnsbaka tills de är mjuka, ca 40 minuter.
5. Ta upp steken, låt den vila 15 minuter. Häll på grädde och svartvinbärsgelé, sjud 10 minuter. Mixa såsen med stavmixer och sila. Salta och peppra.
6. Skiva steken i tunna skivor och servera med alla goda tillbehör.