Tips från (ost)coachen!

Snezana Lajic har jobbat i Hemköps ostdisk i femton år. Med sitt stora ostintresse älskar hon att guida kunder rätt. Inte minst i jultider. Här delar hon med sig av sina tips!

Vilken är din svenska favoritost i jul?

— Osten Julius från Jämtland. Den tillverkas enligt gammalt recept och finns bara kring jul. Det är en halvhård kittost med gräddig ton, syrlig med lite sötma som gör att den passar både på knäckebröd och som tilltugg, till exempel med vildsvinssalami och hjortronsylt.

Vad ska man tänka på när man komponerar julens ostbricka?

— Våga vara modig och testa nytt! Det finns färdiga ostbrickor men ta gärna personlig hjälp i ostdisken. Välj ett klassiskt svenskt tema eller kombinera med utländska. Som juledamer, Kvibille svensk cheddar och engelsk Farmhouse. Addera Kvibille gräddost eller blåmögelosten Roquefort Vernieres, den sistnämnda har en fin sälta och passar till pepparkakor, även den mildare Saint Agur passar på pepparkaka, eller som dadelfyllning, Klassikern Stilton, i bit eller krämig, passar till glögg och mörkt julöl. Om du gillar en fruktig och nötig smak, prova Comté. För en krämig kittost är en fransk Altesse ett bra val, gott till fikonmarmelad, honung, valnötter och granatäpplen.

Vilka ostar bör man absolut inte missa?

— Baskeriu tillsammans med körsbärsmarmelad är jättegott. Délice de Bourgogne är krämig och syrlig och går fint ihop med ett glas champagne. Svenska Randie är en hyvelbar ko-/getost som smakar bra med ett glas vitt vin. Och missa inte getosten Crottin de Chavignol som förhöjer vilken ostbricka som helst.

1280_nyårsost_vertical01.jpg