Frikadeller i tomatsås med mozzarella

4 portioner
Tillagningstid: 40 minuter  

500 g blandfärs
200 g palsternackor
1 fp passerade tomater (400 g)
1 fp krossade tomater med örter (390 g)
½ dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
1 ½ msk + 1 ½ tsk oregano
2 msk tomatpuré
1 tsk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk ströbröd
½ gurka
1 fp mozzarella (100 g)
1 kruka persilja
ca 350 g tagliatellepasta (4 port)

1. Koka upp 3 liter vatten med salt
2. Tomatsås: Skala och grovriv palsternackor. Lägg palsternackan i grytan och tillsätt passerade tomater, krossade tomater med örter, vispgrädde, pressade vitlöksklyftor, oregano, tomatpuré, flytande honung, salt, vitvinsvinäger och svartpeppar. Koka upp och låt sedan såsen puttra under tiden som du gör frikadellerna, ca 10 min.
3. Frikadeller: Blanda ströbröd vatten i en bunke. Tillsätt blandfärs, oregano, salt och svartpeppar. Forma färssmeten med blöta händer till ca 24 frikadeller.
4. Tillsätt frikadellerna i grytan med tomatsås och låt puttra på medelvärme under lock i ca 12 min.
5. Koka ca 350 g tagliatellepasta till 4 personer.
6. Skär gurka i stavar. Riv mozzarella i mindre bitar.
7. Klipp persilja över frikadellerna i samband med servering. Servera frikadellerna i såsen med pastan, mozzarellan och gurkstavarna.