Pasta i ugn med lammfrikadeller

4 portioner
Tillagningstid: ca 30 minuter

TOMATSÅS
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 nypa strösocker
salt och svartpeppar
1 knippe basilika

LAMMFRIKADELLER
400 g lammfärs
1 gul lök, finhackad
matolja till stekning
2 ägg
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 dl riven parmesan
salt och svartpeppar

TILL GRATÄNGEN
1 pkt Garant ekologisk Lumaconi Rigati
2 dl riven parmesan

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Stek hackad lök i olja, tillsätt övriga ingredienser utom basilika och sjud på låg värme med lock ca 20 min. Smaka av med salt och peppar och lägg i basilika.
3. Finhacka löken till frikadellerna, stek mjuk i lite olja. Låt svalna.
4. Rör ihop ingredienserna till frikadellsmeten. Koka upp cirka 3 liter vatten med lite salt.
5. Rulla smeten till stora bollar och sjud dem i vattnet 3–4 minuter. Ta upp frikadellerna och lägg dem i såsen.
6. Koka pastan al dente i lättsaltat vatten. Häll av och blanda ner i såsen.
7. Häll såsen och pastan i en ugnsfast form och lägg även i frikadellerna. Strö över med riven parmesan och gratinera i ugn 10 min.