Pepparkaksgrissini

Ca 30 stycken
Tillagningstid: 1 timme
 
25 g jäst för söta degar
1 ¼ dl ljummet vatten
1 dl farinsocker
1 krm salt
1 msk pepparkakskryddor
50 g smör, rumsvarmt
5 dl vetemjöl
 
STRÖSSEL
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Flingsalt
Chiliflakes
 
TILLBEHÖR
Ädelostkräm
Fikonmarmelad
Lufttorkad skinka
 
1. Smula jästen i en skål. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt farinsocker, salt, kryddor och smör. Arbeta in mjölet tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
 
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Kavla ut degen till en platta cirka 20 × 50 cm. Skär remsor, cirka 1 ½ cm breda och rulla till pinnar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
 
3. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 15 minuter, sänk sedan värmen till 100° och låt pinnarna torka ca 2 timmar.