Pepparrotsgravad lax med senap- och kaffesås

6–8 bufféportioner
Tillagningstid: ca 35 minuter + tid i kyl 

1 kg färsk lax av mittbiten med skinn
½ dl salt
1 dl strösocker
1 msk grovkrossad svartpeppar
½ dl grovhackad dill
1 dl riven färsk pepparrot
 
SENAP- OCH KAFFESÅS
2 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
1 msk socker
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
1 dl hackad dill
1 msk stark espresso
svartpeppar
 
Gör så här:
 
1. Filea laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar.
 
2. Blanda salt, socker, och peppar. Gnid in blandningen, dill och pepparrot i laxens köttsidor. Lägg laxen i en plastpåse.
 
3. Låt ligga 2 dygn i kylen och vänd påsen 4–5 gånger under den tiden.
 
4. SENAP- OCH KAFFESÅS: Blanda samman de båda senapssorterna, socker, salt, peppar och vinäger.
 
5. Tillsätt oljan droppvis eller i en fin stråle under kraftig omrörning så att såsen blir tjock. Det går utmärkt att använda elvisp. Tillsätt kaffet och den hackade dillen och smaka gärna av med nymalen svartpeppar.