Alla tiders jul med Catarina König / Planera, köp hem, checka av – och slappna av

Planera, köp hem, checka av – och slappna av

Ett matproffs som mästerkocken Catarina König har stenkoll på planering och inköpslista för julskafferiet. Här är hennes tips för en lugnare stämning i köket – med plats för spontanbesök.

Steg-för-steg-inköpslista:
Det ligger nära till hands att riva av allt på en gång, och handla allt vid ett och samma tillfälle, men även med ett dubbelt kylskåp svämmar det lätt över dagarna före jul. Gör i stället en planering och inköpslista steg för steg efter vad som ska lagas och förberedas. Skriv en lista som du bockar av och köp in och laga och baka lite i taget. Spara ost, bröd och fina färskvaror till sist.

Ladda ner Catarinas inköpslista >>

Glöm inte basvarorna:
Se till att få med smör, grädde, mjölk, mjöl och ägg på din inköpslista, också bra för att rädda något som behöver räddas.

Halva jobbet direkt:
Ta hand om de råvaror som ska behandlas på något vis och gör det som går direkt. Som grönkålen, som du kanske ska gräddstuva senare, förväll den och frys in den så är den halvklar.

Frys in:
Frigör plats i kylskåpet och lägg det som går i frysen i stället. Ta bort skrymmande förpackningar och slå i stället in i plastfolie eller liknande. Om temperaturen tillåter så kan du ställa drycker och mat utomhus.

Spara tid – klicka hem maten:
Även om det är härligt att handla själv och välja i butik så tar det ju tid, tid som man ibland vill lägga på annat. Klicka hem maten för själva julhelgen, och kanske för den längsta av dina inköpslistor – om det inte är samma.

Om något – fokusera på en bra julskinka:
Jag väljer rapsgris för bästa smaken, och jag tycker det är kul att tillaga den själv. Om du ska välja något att lägga din tid på så prova dig fram till din egen griljering, kanske med smak av whisky?

Ha alltid hemma:
Ostar som väntar i kylen, torkad frukt, fikon, dadlar, kex och nötter försöker jag alltid ha hemma, för det extra myset och oväntade besök. Ha alltid en Brie väntande i kylskåpet! Det är magiskt att bjuda på en spontan Brietårta med honung, nötter och frukt, smält, direkt från ugnen. Eller varför inte en bit Gruyère eller Kaltbach tillsammans med fikonmarmelad.