Plastskatt och nya papperspåsar

Den 1 maj infördes en ny skatt på plast som påverkar våra bärkassar och påsar. Plastbärkassen blir dyrare och den lilla plastpåsen för frukt och grönt får en kostnad.

Fler papperspåsar att välja på

Fler papperspåsar kommer till våra butiker nu i maj. En lite mindre pappersbärkasse finns vid kassorna och för att packa frukt, grönsaker eller bröd kommer en tunnare papperspåse i två storlekar. Påsarna kompletterar matavfallspåsarna i papper som finns i många av våra butiker.

Vad kostar påsarna?

Från den 1 maj ökade skatten med tre kronor på plastbärkassar och 30 öre på den mindre frukt- och gröntpåsen. Priset är nu för plastbärkassen 6,50 kr (inkl moms) och för frukt och grönt-påsen i tunnare plast 38 öre (inkl moms). De nya mindre papperspåsarna och matavfallspåsarna vid fruktavdelningen tar vi ingen kostnad för. Vi har även ett urval av flergångskassar som säljs vid kassorna.

Varför införs en ny skatt på plastpåsar?

Den nya skatten är en del av regeringens arbete för att uppnå Sveriges miljömål och EU:s mål för att minska plastbärkassar. Syftet är att begränsa användningen av plastpåsar för att minska risken för nedskräpning av plast i naturen.

Vad är bäst – papp, plast eller flergångspåsar?

Det finns inget enkelt svar på den frågan, det beror på vilka parametrar som tas med när påsens hela livscykel gås igenom, från produktion till försäljning. Vad påsen innehåller, hur tung den är och framför allt hur många gånger påsen används spelar in.

Det råd vi vill ge är att återanvända påsen du väljer många gånger och sedan återvinna den, det är bäst.

Läs mer om hur Hemköp arbetar med plastfrågan här.