35 min
Portioner: 3
1 zucchini
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Medelhavsgrönsker (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skär 1 zucchini och 1 aubergine i 1 cm breda slantar. Klyfta 150 g rödlök (2-3 st). Skala och skär 200 g gula morötter (2-3 st) i 1 cm breda stavar. Lägg grönsakerna på plåten och ringla över 2 msk olivolja, 3 pressade vitlöksklyftor, 1 ½ msk oregano och 1 tsk salt. Rosta i mitten av ugnen i ca 25 min.
3. Pasta (kastrull): Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i kastrullen.
4. Pesto (mixerbunke + mixerstav): Grovriv ½ bit Grana Padano (100 g). Tillsätt 1 fp rucola (70 g), 1 fp persilja (20 g), 1 fp avrunnen kapris (100 g), osten, 1 dl neutral olja och ½ tsk salt i bunken. Mixa slätt med mixerstaven.
5. Koka ca 350 g valfri pasta till 4 personer.
6. Halvera 250 g körsbärskvisttomater. Riv 1 fp mozzarella (125 g) i mindre bitar.
7. Blanda peston med den nykokta pastan. Vänd ner tomaterna och mozzarellan i pastan och servera med de ugnsgrillade grönsakerna.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över passar den här rätten bra som matlåda. I kylen håller maten 3–4 dagar efter tillagning.
Förbered: Peston går bra att göra i förväg (punkt 4). Förvara i en bunke med lite plast över i kylskåpet.
Tips! Vill du ha peston lösare går det bra att späda med lite av pastans kokvatten, då blir det lättare att blanda den med pastan.