Asiatisk röding med wokad pak choi och sojadressing

Svensk röding gör sig förvånansvärt bra till asiatiska smaker. Här får den sällskap av vitlöks- och ingefärawokad pak choi och en varm, smått beroendeframkallande sojadressing med sesamolja och honung. Receptet kommer från Matfiskodlarna, som vill inspirera till mer hållbar svensk fisk i vardagsmaten. Havreris passar fint till, och om pak choi inte finns i säsong fungerar broccoli lika bra. Rödingen steks med skinnet nedåt tills det blir knaprigt – en enkel teknik som lyfter hela rätten. Resultatet är en smakrik, modern fiskmiddag med nordiskt ursprung och asiatiska influenser.

30 min

19 ingredienser


Köpklart recept för totalt

134,53 kr

Asiatisk röding med wokad pak choi och sojadressing

RÖDING

  • 560 g

    röding, gärna med skinn

  • 1 msk

    neutral olja

  • 2 msk

    smör

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    nymalen svartpeppar

HAVRERIS

  • 3 dl

    havreris

  • 6 dl

    vatten

  • 1 tsk

    salt

WOKAD PAK CHOI

  • 2 st

    pak choi

  • 1 msk

    neutral olja

  • 1 st

    vitlöksklyfta, finhackad

  • 1 msk

    färsk ingefära, finhackad eller riven

  • 1 tsk

    sesamolja

VARM SOJADRESSING

  • 0.5 dl

    japansk soja

  • 2 msk

    sesamolja

  • 2 msk

    honung

  • 1 msk

    risvinäger, eller limejuice

  • 1 st

    liten röd chili, tunt skivad (kan uteslutas)

  • 2 msk

    vatten

Ingredienser

RÖDING

  • 560 g

    röding, gärna med skinn

  • 1 msk

    neutral olja

  • 2 msk

    smör

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    nymalen svartpeppar

HAVRERIS

  • 3 dl

    havreris

  • 6 dl

    vatten

  • 1 tsk

    salt

WOKAD PAK CHOI

  • 2 st

    pak choi

  • 1 msk

    neutral olja

  • 1 st

    vitlöksklyfta, finhackad

  • 1 msk

    färsk ingefära, finhackad eller riven

  • 1 tsk

    sesamolja

VARM SOJADRESSING

  • 0.5 dl

    japansk soja

  • 2 msk

    sesamolja

  • 2 msk

    honung

  • 1 msk

    risvinäger, eller limejuice

  • 1 st

    liten röd chili, tunt skivad (kan uteslutas)

  • 2 msk

    vatten

Gör så här

1. Havreris: Koka riset i lättsaltat vatten enligt förpackningen. Håll varmt under lock.

2. Sojadressing: Blanda soja, sesamolja, honung, risvinäger och vatten i en liten kastrull. Tillsätt chili om du vill ha hetta. Värm försiktigt tills honungen löst sig – dressingen ska vara varm men inte koka.

3. Pak choi: Dela kålen i halvor. Hetta upp olja i en wokpanna eller stor stekpanna. Fräs vitlök och ingefära snabbt utan att det tar färg. Lägg i pak choi och woka 2–3 minuter tills kålen blir lätt mjuk men fortfarande har spänst. Ringla över sesamolja och vänd runt.

4. Röding: Torka av filéerna och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Hetta upp olja i en panna och lägg i fisken med skinnsidan nedåt.

5. Stek 3–4 minuter tills skinnet är knaprigt. Vänd, tillsätt smöret och ös över fisken i ytterligare 1–2 minuter tills den är precis genomstekt, med en innertemperatur på ca 48°.

6. Servera rödingen med havreriset, sojadressingen och de wokade grönsakerna.

Så gott att det blir svårt att inte ta om! Rödingen får extra god smak av den varma sojadressingen – och blir ännu godare med sesamfrön och färska örter.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

134,53 kr

Köpklart recept för

134,53 kr