Hemköp

Baba ganoush med salta majsfrökex

120 min

Baba ganoush med salta majsfrökex

Portioner: 6

Ingredienser

SALTA MAJSFRÖKEX:
2 dl majsmjöl
¼ dl sesamfrön
¼ dl solroskärnor
1 ½ msk fiberhusk
¼ tsk vitlökspulver
½ tsk salt
3 dl hett vatten
3 msk olivolja
torkad rosmarin
torkad timjan
flingsalt

BABA GANOUSH:
2 auberginer
1 vitlöksklyfta
2 msk citronjuice
2 msk tahini (sesampasta)
1 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
¼ tsk spiskummin
en näve persilja
olivolja
salt och peppar

TILL SERVERING:
valnötter
granatäppelkärnor
persilja
olivolja

Gör så här

1. SALTA MAJSFRÖKEX: Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper plus ett extra bakplåtspapper nära till hands.

2. Blanda samman majsmjöl, sesamfrön, solroskärnor, fiberhusk, vitlökspulver och salt i en skål.

3. Koka upp vattnet tillsammans med olivoljan tills det börjar ryka. Häll vattnet över den torra blandningen och blanda väl.

4. Häll ut blandningen på plåten med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över och bred med hjälp av detta ut smeten över plåten så tunt som möjligt. Strössla över rosmarin, timjan och flingsalt.

5. Grädda i ugnen i 20 minuter. Ta ut och skär i rutor. Grädda i ytterligare 20 minuter eller tills frökexen är lätt gyllene. Ta ut och låt svalna helt innan servering

6. BABA GANOUSH: Håll ugnen på 175 grader. Skär bort toppen på auberginerna och halvera dem på längden. Lägg på en plåt med skalet nedåt och skär skåror i fruktköttet. Ringla över olivolja och salt. Rosta i ugnen i 30 minuter eller tills de är helt mjuka.

7. Gröp ur fruktköttet ur auberginerna och mixa samman med vitlök, citron, tahini, vinäger, spiskummin och persilja. Smaka av med salt och peppar. Servera i en skål och toppa med hackade valnötter, granatäppelkärnor, persilja och ringlad olivolja.

Hemköp chat icon