En klassiker till jul! Möra och ljuvliga mandelmusslor, här fyllda med hjortronkompott och vaniljgrädde. Men du kan såklart fylla dem med vad du vill! Inom rimliga gränser.
30 min
Hjortronkompott
1. Rör socker och smör poröst. Blanda i mandelmjöl, ägg och bittermandelarom och arbeta ihop till en deg. Plasta in och låt vila i kylen en timme.
2. Sätt ugnen på 200°C.
3. Tryck ut degen ganska tunt i formarna. Har du nya formar, som inte använts tidigare, så är det bra att smörja dem med lite smör första gången.
4. Grädda mandelmusslorna i nedre delen av ugnen tills de är gyllenbruna, ca 8-10 min.
5. Låt kakorna svalna lite. Stjälp försiktigt upp dem och lossa dem ur formarna.
6. Servera mandelmusslorna fyllda med vispad grädde, smaksatt med vaniljsocker, och hjortronkompott.
Hjortronkompott:
1. Blanda hjortron, syltsocker och vanilj i en kastrull.
2. Värm försiktigt så att bären tinar, låt sedan sjuda 5 minuter.
3. Tappa upp på väl rengjord burk. Oöppnad burk håller ett år i kylen, öppnad burk ett par månader.
40 portioner