Hemköp

Saffranskaka med vaniljfrosting

Nu blir det så gott att det är svårt att koncentrera sig, men helt kort kan vi säga att det här är en saffranskaka som har ALLT. Den smakar så mycket jul att man blir tårögd. Börja baka!

60 min

Saffranskaka med vaniljfrosting

Ingredienser

  • 100 g
    smör
  • 2 paket
    saffran à 0,5 g
  • 0.5 tsk
    vatten
  • 4 st
    ägg
  • 400 g
    riven mandelmassa
  • 1 tsk
    bakpulver

Frosting

  • 75 g
    rumsvarmt smör
  • 1.5 dl
    florsocker
  • 1 tsk
    vaniljsocker
  • 100 g
    färskost

Dekoration

  • 1 msk
    Frysta lingon

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och låt svalna något.


2. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform (ca 20 cm i diameter) och kläm fast det genom att sätta på kanten. Smörj och bröa kanterna med kokos eller glutenfritt ströbröd om du vill göra kakan glutenfri, annars använder du vanligt ströbröd.

3. Lägg saffran i en bunke och droppa över vattnet för att få ut färg och smak.

4. Separera äggen. Lägg gulorna i bunken med saffran, tillsammans med riven mandelmassa, smält smör och bakpulver. Vispa ihop. 

5. I en annan bunke vispar du äggvitorna till ett hårt skum, och vänder sen försiktigt ner dem i mandelmassesmeten.


6. Fyll formen med smeten och grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.

7. Ta ut kakan och låt den vila 10 minuter i formen. För över den på ett fat och låt svalna helt.


8. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt färskosten och vispa till en fluffig frosting.

9. Spritsa eller bred på frostingen över kakan och dekorera med frysta lingon.

10 portioner

235,10 kr
Hemköp chat icon