45 min
Portioner: 4
1 kg laxfilé, fjällad
Salt och peppar
3–4 msk rapsolja
MANGOLD OCH LÖKFRÄS:
1 lök, grovhackad
2 klyftor vitlök, finhackade
1 huvud mangold eller 140 g färsk bladspenat
2 msk smör
½ kg potatis, skalad och nykokt
Salt och peppar
SKYSÅS:
1 dl sweet chili-sås
½ dl japansk soja
2 dl kalvfond, utspädd
1–2 msk smör
1. Dela laxfilén i 4 fyrkantiga bitar, snitta sen skinnet på varje bit ca ½ cm djupt.
2. Hetta upp olja i en panna, krydda laxen och stek med skinnsidan ned på medelhög värme i ca 2–3 minuter. Vänd och ta av pannan från värme, låt stå i 3–4 minuter innan servering.
3. Hetta upp en panna med smör och svetta löken genomskinlig, tillsätt mangold och »krossad« potatis. Smaka av med salt och peppar.
4. Koka upp sweet chili-sås med soja och fond, sänk värmen och sjud i 5 minuter, lägg i 1–2 msk smör och smaka av med salt och peppar.
5. Koka upp sweet chili-sås med soja och sky, sänk värmen och sjud i 5 minuter, lägg i 1–2 msk smör och smaka av med salt och peppar.