Hemköp

Krispig oxfilé med sojasmörsky, pak choy och potatisflarn

Recept från i säsong: december 2013

90 min

Krispig oxfilé med sojasmörsky, pak choy och potatisflarn

Ingredienser

  • 800 g
    oxfilé
  • 2 msk
    smör
  • 2 dl
    rostad lök

SOJASMÖRSKY

  • 100 g
    smör
  • 2 dl
    soja
  • 2 dl
    hönsbuljongtärning, utspädd med vatten

PAK CHOY

  • 300 g
    pak choi, sköld och delad
  • 2 msk
    rapsolja
  • 1.5 msk
    fisksås

POTATISFLARN

  • 3 st
    vitlöksklyftor
  • 200 g
    smör
  • 1 rulle
    pizzadeg
  • 0.5 kg
    potatis, skallad och tunnskivad
  • 4 kvistar
    timjan
  • 3 krm
    salt
  • 2 krm
    svartpeppar

Gör så här

1. OXFILÉ: Hetta upp en panna med smör och bryn oxfilén ordentligt. Krydda med salt och peppar. Sätt in i ugn på 125° och stek till en innertemperatur på 50–52°.

2. Ta ut och rulla i rostad lök. Vira in köttet i plastfilm och låt vila i 10 minuter. Skiva och servera med tillbehör.

3. Sås: Smält smör i en kastrull tills det börjar bli gyllenbrunt, tillsätt soja och sen hönsbuljong. Koka upp och smak av med salt och nymalen svartpeppar.

4. Sila av och värm på vid servering.

5. PAK CHOY: Hetta upp en panna med lite olja och stek sen pak choyen hastigt, smaka av med fisksås.

6. POTATISFLARN: Sätt ugnen på 200°. Lägg hela vitlökar i en form och rosta i ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna.

7. Pressa vitlöksklyftorna och vispa dem med smör till dubbla volymen. Smaka av med salt och peppar.

8. Rulla ut degen och bred på hälften av vitlökssmöret. Lägg på några timjankvistar. Lägg på ett tunt lager potatis, krydda med salt och peppar och klicka på det resterande smöret samt några timjankvistar. Sätt in i ugnen på 200° i 20 minuter.

4 portioner

Hemköp chat icon