Hemköp

Lammstek provencal bakad i olivolja med ugnsrostad parmesanpotatis, grillade primörer och örtsås

En matig och god lammstek till påskbordet! I det här receptet ackompanjerar vi lammet med en underbar örtsås på majonnäs och örter, samt grillade morötter och sparris. Underbart!

120 min

Lammstek provencal bakad i olivolja med ugnsrostad parmesanpotatis, grillade primörer och örtsås

Ingredienser

  • 1 kg
    urbenad lammstek
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 2 msk
    smör, till stekning
  • 1 st
    citron
  • 4 st
    vitlöksklyftor
  • 0.5 dl
    finhackad färsk timjan
  • 0.5 dl
    finhackad färsk rosmarin
  • 2 tsk
    flingsalt
  • 1 tsk
    svartpeppar
  • 5 dl
    olivolja

PARMESANPOTATIS

  • 900 g
    delikatesspotatis (små)
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    flingsalt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 50 g
    riven parmesan

GRILLADE PRIMÖRER

  • 1 knippe
    späda morötter morötter
  • 1 knippe
    sparris
  • 1 knippe
    rädisa
  • 1 kruka
    färska örter

ÖRTSÅS

  • 2 dl
    crème fraiche
  • 2 msk
    majonnäs
  • 1 dl
    finhackad dill
  • 2 msk
    hackad färsk gräslök
  • 2 msk
    hackad färsk basilika
  • 1 st
    liten vitlöksklyfta
  • 1 tsk
    honung
  • 0.5 st
    citron (skal från)
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 125 grader. Riv skalet av citronen utan att få med det vita. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Hacka timjan och rosmarin fint. Blanda alltsammans med salt och svartpeppar.

2. Ta ut lammsteken och ta bort nätet, klappa den torr med hushållspapper. Gnid in köttet med örtblandningen, vik gärna upp den så att du får in örtblandningen ordentligt. Bind upp med steksnöre. Stek den i smör runtom tills den fått stekyta.

3. Lägg köttet trångt i en ugnsform, inte mycket större än steken, med höga kanter, alternativt en liten gryta som som tål ugnsvärme. Häll i oljan så att den täcker köttet till minst hälften, gärna mer.

4. Täck över formen med ugnsfolie. Tryck till så att det blir riktigt tätt. Ta sedan ett lager till. Det är viktigt att det blir så tätt som möjligt. Eller sätt på locket om du använder en gryta.

5. Ställ in lammsteken i ugnen i tills steken har en innertemperatur på 58 grader, det tar ca 2 timmar, vänd köttet efter halva tiden. Låt gärna köttet vila en stund innan folien tas bort och medan du förbereder potatisen.

6. Parmesanpotatis: Höj ugnsvärmen till 200 grader. Lägg potatisen på en ugnssäker plåt eller form. Ringla över olivolja och krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter, eller tills potatisen är mjuk inuti och gyllene.

7. Grillade primörer: Bryt loss den nedersta delen ifrån sparrisen. Ansa och dela morötterna på mitten. Lägg primörerna i en ugnsfast form och blanda med olivoja, flingsalt och nymalen svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen samtidigt som potatisen, ca 15 minuter.

8. Örtsås: Rör ihop ingredienserna till örtsåsen.

9. Ta ut potatisen ur ugnen och lägg i en skål. Riv över massor av parmesan. Ta även ut grönsakerna.

10. Skär lammet i tunna skivor och servera det tillsammans med parmesanpotatisen, primörerna och örtsåsen.

6 portioner

799,15 kr
Hemköpskedjan AB, 107 69 Stockholm
Ladda ner vår app på
app store
google play
Hemköp chat icon